Overkjørte faglige råd

Natur til havs får dårligere vern enn naturen på land i ny naturmangfoldslov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Erik Solheim var svært fornøyd da han sammen med landbruksminister Lars Peder Brekk og Helga Pedersen la fram forslaget til ny naturmangfoldslov i dag.

-Dette er en helt fantastisk lov, den viktigste loven om norsk natur som noen sinne er lagt fram. Den gir på en helt annen måte anledning til å beskytte truede arter i Norge. Den gir anledning til å beskytte særlige naturtyper som kystlynghei og naturen der mennesker lever, bygger bolig og spiller fotball, sier miljøvernminister Erik Solheim.

- Ikke naturlig å gjøre forskjellMen korallrev, tareskoger og annen natur i havet får ikke samme vern som naturen på land. Spesielle virkemiddel som prioriterte arter og vern av spesielle naturtyper skal ikke gjelde utenfor 12 nautiske mil på norsk sokkel. Det er i strid med de faglige rådene som ble gitt i utredningen. Utvalget mente at all natur på norsk sokkel ut til 200 nautiske mil fra kysten skulle ha likt vern.

-Sett fra utvalgets ståsted, skulle vi ønske at også dette forslaget ble fulgt opp av regjeringen, men samtidig vil jeg understreke at de har fulgt opp forslaget om å la de alminnelige prinsippene gjelde utover 12-milsgrensen. Føre var-prinsippet, prinsippet om samlet belastning og forurenser betaler vil spille inn når man skal treffe avgjørelser, sier jusprofessor og utvalgsleder Inge Lorang Backer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer