Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Overklassens herredømme fører til ghettofisering

Mener SU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er grunn til å reagere når det brukes totalt ulike begreper på samme handling avhengig av om den begås av rike folk eller vanlige folk. Frps Christian Tybring-Gjedde har uttalt at innvandrere må ta ansvar ved å ikke flytte til områder med høy andel innvandrere for å unngå ghettofisering.

Vil Tybring-Gjedde stille det samme kravet til overklassen som har klumpet seg sammen i Holmenkollåsen, eller er det ikke et problem at folk som er like bor i samme område så lenge de er hvite og rike?

Det kan ikke kalles for ghettofisering bare når folk velger bosted fordi man har begrenset økonomi. De rikeste søker sammen og omgås hvite rike folk som seg selv, uten at slike privilegier problematiseres. Derimot blir det debatt hver gang det «avsløres» at de uten tilsvarende privilegier også bosetter seg i samme område.

Det er overklassens herredømme over boligmarkedet som fører til ghettofisering. Det er meklerstanden, boligspekulantene og de som overlater grunnleggende livsnødvendigheter som bolig til markedet, som i realiteten bestemmer bomønsteret.

Betydelig andel av innvandrerbefolkning i de østlige bydelene i Oslo har en klar sammenheng med at Oslo er en klassedelt by. Det er hele 12 års forskjell i levetid mellom folk fra Oslo øst og Oslo vest. Helsesituasjon er en av flere ting som henger tett sammen med hvilken klasse man tilhører.

Selvfølgelig blir det ulikheter i et samfunn med store økonomiske forskjeller mellom folk, og der de mest privilegerte bor innenfor de samme områdene og sender barna til de samme skolene. Det gjør også at forskjeller går i arv og reproduseres.

Derfor er Tybring-Gjedde på villspor når han reduserer spørsmålet til hvem som skal tilpasse seg hvem; om det er innvandrere som skal tilpasse seg nordmenn eller omvendt hva bomønster angår. Så lenge markedet rår er det de med mest midler som bestemmer hvem som skal bo hvor. Et av problemene er at mange i lang tid har måttet forholde seg til et boligmarked som har økt forskjellene mellom folk.

Derfor er bedre og mer satsning på velferd og fellesskapsløsninger veien å gå for å hindre store forskjeller i et samfunn, både når det gjelder økonomi, bosted og utdanning. Offentlig boligbygging og en inkluderende skole vil redusere tilsynelatende fastlåste mønstre.

Foto: INGEBORG ØIEN THORSLAND
Foto: INGEBORG ØIEN THORSLAND Vis mer

Frp må slutte å sette vanlige folk sine interesser opp mot innvandreres interesser - de fleste har interesse av å ha råd til å kjøpe en leilighet. Det er heller på tide å spørre hvem som egentlig har skylden for gehttofiseringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media