- Overlagt drap

Politiet har skjerpet siktelsen mot Mohagheghi som drepte datteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Fengslingsgrunnlaget er endret fra forsettlig til overlagt drap, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Dette skjedde etter at Moharam Ali Mohagheghi (41)i formiddag la alle kortene på bordet i politiavhøret. Han og datteren klarte aldri å tilpasse seg livet som en liten familie da hun kom til Norge i fjor høst. De hadde ikke sett hverandre på 14 år, og kranglingen endte med at han tok kvelertak på henne søndag kveld. Da han slapp taket var hun død.

- Begge to hadde problemer med å tilpasse seg etter å så lang tid fra hverandre. Det er vårt foreløpige motiv for drapet, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen til Dagbladet.no.

Kraftig krangel

Så langt har politiet ingen opplysninger om at 18-åringen skal ha hatt et kjærlighetsforhold eller gjort noe annet konkret som utløste drapet.

- De hadde en kraftig krangel som endte med drapet, sier Abrahamsen.

Mohagheghi bekrefter alle de faktiske forholdene, men vil diskutere mer med sin advokat før han eventuelt innrømmer straffskyld.

- Han forklaring stemmer godt med obduksjonsrapporten og tekniske funn på åstedet, sier Abrahamsen.

Til Norge for godt

Han beskriver drapsmannen som veldig preget av alvoret i situasjonen. 41-åringen har i dag hatt lange samtaler med advokaten og vil bli tilbudt profesjonell hjelp for å takle de psykiske ettervirkningene.

Han motsatte seg ikke varetektsfengsling, og blir sittende fire uker i første omgang - de to første i isolasjon. Politiet ønsker ikke å avhøre ham igjen før tidligst i slutten av uka.

18-åringen flyttet til Norge for å bosette seg her for godt. Hun gikk på norskkurs og forberedte seg på en framtid i farens nye hjemland.

De flyttet nettopp inn i en toromsleilighet på Furuset. Det var der hun ble kvalt søndag kveld. Faren ringte deretter en kamerat, og sammen gikk de til Sentrum politistasjon.

-  Jeg har drept min datter, sa faren som er siktet for forsettlig drap.

Alene i leiligheten

Dagbladet.no har snakket med flere personer som kjenner drapssiktede. De forteller at han holdt på en streng oppdragelse. Datteren fikk lov til å gå på skole, men måtte komme rett hjem etterpå. Hun skal ellers ikke ha fått lov til å gå ut av leiligheten alene.

Bekjente forteller at far og datter kranglet mye. Begge hadde temperament, og kranglene skal ha dreid seg om hverdagslige hendelser.

Farzaneh Mohagheghi var opptatt av klær og sminke, og hun skal ha fortalt at hun var forelsket i en norsk gutt.

Flyttet til toroms

18-åringen hadde imidlertid ytterst få norske venner. Hun skal ha oppholdt seg mest alene i leiligheten, og skal ikke ha deltatt i fritidsaktiviteter.

Farzaneh Mohagheghi tilbrakte barne- og ungdomsåra i Teheran uten pappa. Faren kom til Norge allerede i 1990 som kvoteflyktning, mens datteren vokste opp med hans foreldre i Iran. I fjor høst, i månedsskiftet oktober/november, kunne de to endelig forenes.

Faren kjøpte en toromsleilighet på Furuset i Oslo, og de flyttet inn sammen. Farzaneh, som er iransk statsborger, startet på norskundervisning på Oslos østkant.

- Blid og hyggelig

I vinter flyttet datteren tilbake til Iran, men i forrige uke kom hun tilbake til Norge. Faren hentet henne på flyplassen i Göteborg.

De siste dagene har naboer hørt krangling i leiligheten. Søndag kveld endte uoverensstemmelsene mellom far og datter i en tragedie.

-  Han var svært hjelpsom, og han jobbet døgnet rundt. Han var blid og hyggelig. Som person har jeg bare godt å si om ham, men jeg skjønte at forholdet til datteren var problematisk. Likevel er det uhyggelig å tenke på at noe slikt kunne skje, sier en bekjent.

Hørte bråk

Naboer sier de har vært nær ved å ringe politiet på grunn av bråk fra leiligheten. Enkelte naboer skal ha hørt skrapelyder og annet bråk fra leiligheten søndag kveld.

-  Faren unngikk andre i blokka, og for kort tid siden monterte han persienner slik at det var umulig å se inn i leiligheten. Datteren var sjelden ute, og hun virket redd for å møte andre mennesker, sier de.

Nabo Cyril Vincent bor i leiligheten ved siden av.

-  Jeg så på TV da drapet skjedde, og hørte ikke noe bråk. Men det har vært mye bråk der tidligere, sier han.

FAR OG DATTER: Farzaneh (18) ble drept i pappas leilighet på Furuset i Oslo. Faren, Moharam Ali Mohagheghi (41), meldte seg selv til politiet like etter midnatt natt til i går. - Jeg har drept min datter, fortalte han politiet.