Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps landsmøte 2018

- Overlater ikke skolen til Høyre og Arbeiderpartiet­

Frp vil ha fritt skolevalg, gi mer makt til foreldrene, styrke yrkesfagene og trappe opp kampen mot mobbing.

FAGARBEIDER OG UTDANNINGSPOLITIKER: Roy Steffensen er en av få på Stortinget som kom fra jobb i kjeledress inn i politikken. Nå er han leder av Frps utdanningskomité og for første gang har Frps landsmøte en egen skoledebatt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FAGARBEIDER OG UTDANNINGSPOLITIKER: Roy Steffensen er en av få på Stortinget som kom fra jobb i kjeledress inn i politikken. Nå er han leder av Frps utdanningskomité og for første gang har Frps landsmøte en egen skoledebatt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Skatt, innvandring og samferdsel er fortsatt Frps hovedsaker. Men vi vet at skolepolitikk og barnehagesatsing har stor betydning for partivalget for henholdsvis 78 prosent og 67 prosent av velgerne. Dersom skole blir et hovedtema i valgkampen neste år, og vi er for dårlige og mangler troverdighet på feltet, kommer vi til å tape valget, sier leder av utdanningskomiteen på Stortinget (Frp), Roy Steffensen, til Dagbladet.

Vil bli skoleparti

For første gang skal landsmøtet til Frp ha en egen bolk om skolepolitikk. For første gang leder Frp utdanningskomiteen på Stortinget, og i de to siste landstyretalene sine har partileder Siv Jensen snakket om yrkesfagene og om sterkere innsats mot mobbing. I intervjuet med Dagbladet onsdag sa Jensen at Frp skal bredde ut politikken og vise sin politikk på flere områder, som miljø og skole.

- 670 000 elever går i skolen, fra første klasse til tiende klasse, og det er ca. 300 000 barn i barnehagen. Da snakker du om en million barn som har foreldre som er opptatt av hvordan ungene deres har det i hverdagen. Det er en ganske stor velgermasse. Velgerundersøkelser viser at skole - og barnehagepolitikk har stor betydning for partivalg, særlig ved lokalvalg.

- Så dette er et altfor stort område til at Frp skal la Ap og Høyre dominere. Vi ønsker å ta plass og få fram våre løsninger, sier Steffensen.

Mer markedsstyrt

Han peker noen hovedpunkter:

- Vi må utdanne folk til jobb, ikke til ledighet. Det betyr at vi må satse på utdanninger som næringslivet etterspør, sier Steffensen og kaster opp en prøveballong:

- Universiteter og høyskoler som får studentene ut i relevant arbeid to år etter utdanning, kan bli premiert med en liten sum. Dette er omstridt, men et forslag jeg ønsker debatt om, sier Steffensen.

Flere med kjeledress

- Vi må få flere til å velge yrkesfag. På dette området har Frp stor troverdighet. Ved skolevalg gjør vi det tradisjonelt sterkt blant yrkesfagelever. Vi er det nye Arbeiderpartiet, partiet for vanlige folk. Og vi er det partiet som har flest folk på Stortinget med fagbrev. Jeg jobbet seks år som røkter på fiskeoppdrett, og gikk rett fra en jobb i kjeledress til Stortinget, sier Steffensen.

Han peker på flere grep for å gjøre yrkesfagene mer attraktive, som å styrke ordningen med utstyrsstipend og å innføre en gaveforsterkningsordning, slik at bedrifter som ønsker å gi utstyr til skolene kan søke penger fra en pott. En slik ordning vil sikre et tettere samarbeid mellom skolen og næringslivet, mener Steffensen. Han viser til at økt lærlingetilskudd også er Frp-politikk, mens andre har høstet æren.

Flytte mobberen

* Tilpasset opplæring, bedre spesialopplæring og sterkere innsats mot mobbing.

- Skolen må hjelpe elevene til å bli den beste versjonen av seg selv. Det betyr blant annet tilpasset opplæring. Kommunene bruker ikke det handlingsrommet som er der i dag.

Hvert år gjøres det om lag 50 000 vedtak om spesialundervisning. Nesten halvparten får spesialundervisning av skoleassistenter. Det betyr at vi svikter dem som trenger det mest. Mange av de som er i denne gruppen, blir også mobbet. Vi skal ha nulltoleranse overfor mobbing, sier Steffensen, og viser til at Frp i mange år har ment at det er mobberen, ikke offeret, som skal bytte skole.

Konkurranse mellom skolene

* Mangfold og valgfrihet.

- Over halvparten av barnehagebarna går i privat barnehage. Vi ønsker flere friskoler som et supplement, og fritt skolevalg slik at foreldrene kan velge den skolen som passer best for deres barn.

- Frp ønsker mangfold og konkurranse både i barnehage og skolesektoren, og frihet for foreldre til å velge det som passer best for deres barn.

- Skolen må slippes fri, i større grad målstyres og i mindre grad detaljstyres, og få større frihet for rektor og skoleeier til å avgjøre eksempelvis bruk av lekser, digitale læremidler, fysisk aktivitet eller skolemåltid. Da blir det sunn konkurranse mellom skolene.

- Hvis det blir kø for å komme inn på noen skoler, mens andre blir halvtomme, er det åpenbart at de skolene med få søkere må tilpasse seg foreldrenes ønsker for å få flere elever. sier Steffensen.

La pengene følge eleven

På spørsmål om fritt skolevalg er realistisk i distriktene, svarer Steffensen:

- Du vil selvsagt få et bedre tilbud i de store byene, men har man fritt skolevalg, gjerne på tvers av kommunegrenser, og at pengene følger eleven, har i hvert fall foreldrene et reelt valg. Det har de ikke i distriktene i dag, men må ta til takke med hva de får.

- Hele mitt politiske prosjekt handler om å flytte makt fra politikere og byråkrater og over til hvert enkelt menneske, slik at avgjørelser tas nærmest mulig de som blir berørt. Større desentralisering av makt enn fritt skolevalg skal man lete lenge etter, sier Steffensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media