Overlates til seg selv av berusede foreldre på sommerferie

Foreldre drar på fylla og lar barna være på egenhånd i dagesvis. - Noen ganger «glemmer» foreldre barna sine, sier Monica Brunner i Alarmtelefonen for barn og unge.

VANSKELIG I FERIEN: Alarmsentralen for barn og unge opplever en økning i henvendelser om barn som ikke har det bra på ferie. Illustrasjonsoto: Colourbox
VANSKELIG I FERIEN: Alarmsentralen for barn og unge opplever en økning i henvendelser om barn som ikke har det bra på ferie. Illustrasjonsoto: ColourboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For mange barn kan sommerferien bli et mareritt med fulle, rusa eller voldelige foreldre. Alarmtelefonen for barn og unge opplever hvert år en økning i antall henvendelser i sommerferien.

- Vi får med jevne mellomrom bekymringsmeldinger om barn som vandrer alene rundt i «syden», mens foreldrene er på fylla, sier Monica Brunner, leder i Alarmtelefonen for barn og unge.

Hun forteller at de fleste henvendelsene gjelder rus, familievold eller barnets egen psykiske helse. I juni tok 780 personer kontakt med Alarmtelefonen.

- Det er vanskelig å si hvorfor dette skjer oftere i ferien, men mange drikker kanskje mer eller ruser seg oftere når de ikke skal på jobb neste dag. I tillegg er det mer som trekker folk ut, konserter og andre arrangementer. De aller fleste ordner med barnevakt, men noen ganger «glemmer» foreldrene barna sine, forteller Brunner.

Slått på ferie Stort sett klarer Alarmtelefonen å komme i kontakt med foreldre eller andre personer i barnas nettverk som kan hjelpe. Noen ganger er imidlertid foreldrene så rusa, fulle eller umulig å få kontakt med at politiet eller den lokale barnevernstjenesten må kontaktes.

FLERE HENVENDELSER OM SOMMEREN: Monica Brunner, leder for Alarmtelefonen for barn og unge, forteller at flere ringer og forteller om omsorgssvikt i forbindelse med sommerferien. Foto: Kristin Ellefsen / Alarmtelfonen for barn og unge
FLERE HENVENDELSER OM SOMMEREN: Monica Brunner, leder for Alarmtelefonen for barn og unge, forteller at flere ringer og forteller om omsorgssvikt i forbindelse med sommerferien. Foto: Kristin Ellefsen / Alarmtelfonen for barn og unge Vis mer

Brunner forteller at de også merker at det offentlige sikkerhetsnettet skal ha ferie på denne tiden. Flere ringer og forteller at terapauten deres er på ferie og at de trenger noen å snakke med.

- Det er som oftest barn og unge selv som tar kontakt med oss, men vi ser også en økning i antall henvendelser fra voksne som er bekymret for at barn lever med vold, overgrep og omsorgssvikt. I tillegg tar stadig oftere offentlige ansatte kontakt med oss og ber om råd og veiledning. Dette gjelder lærere, helsesøstere, ansatte på sykehus og politi, sier Brunner.

Nylig fikk Alarmtelefonen en bekymret henvendelse fra et reisebyrå som lurer på hvordan de skal håndtere en 11 år gammel jente som forteller at hun blir slått av moren på ferie. Jenta hadde betrodd seg til en ansatt og det ble sendt melding til den lokale barnevernstjenesten.

En annen telefon kommer fra en båthavn i Norge. Et foreldrepar sitter i en båt og drikker, mens et barn på 6-7 år vandrer rundt på egenhånd. Barnet er tynnkledd og passer på et annet barn på to år som er «blåfrossent». Foreldrene blir etter hvert fulle, og den bekymrede innringeren vet ikke hva han skal gjøre.

Barna alene - foreldrene på fylla Utenriksdepartementet bekrefter at de er kjent med problemet.

IKKE BARE GØY I FERIEN: Ikke alle barn synes det er like gøy med sommerferie. Alarmtelefonen for barn og unge forteller om flere henvendelser fra barn som har det vanskelig i ferien. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
IKKE BARE GØY I FERIEN: Ikke alle barn synes det er like gøy med sommerferie. Alarmtelefonen for barn og unge forteller om flere henvendelser fra barn som har det vanskelig i ferien. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Både vi og våre ambassader får en del henvendelser i forbindelse med omsorgssvikt i sommerferien. Når antallet nordmenn på ferie øker er det klart at antallet slike tilfeller også øker, sier underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet.

Han forteller at det er spesielt på store turistdestinasjoner for nordmenn at slike situasjoner oppstår. Innimellom sendes også barn tilbake til Norge uten foreldrene.

- De episodene vi får henvendelser om er stort sett knyttet til rus eller at foreldre blir borte i dagesvis av gangen. Meldingene kommer ofte fra reiseselskapene eller andre som har observert eller har mistanker om omsorgssvikt, sier Andersen.