Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overlege: - Nyfødte fødes med snusabstinenser

Barna blir urolige, irritable og kan ha problemer med å ta til seg mat, ifølge overlegen.

RISIKO: Snus fgrigjør gjerne større mengder nikotin i blodbanen enn røyking. En omfattende svensk studie slår fast at snusbruk under graviditeten har flere mulige negative konsekvenser for barnets helse. Foto: Christine Olsson / TT
RISIKO: Snus fgrigjør gjerne større mengder nikotin i blodbanen enn røyking. En omfattende svensk studie slår fast at snusbruk under graviditeten har flere mulige negative konsekvenser for barnets helse. Foto: Christine Olsson / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er seksjonsoverlege ved kvinne/barnklinikken ved Nordlandssykehuset, Ingebjørg Fagerli, som slår alarm om nikotinabstinenser hos nyfødte som følge av mors snusbruk.

- Det er rett og slett ikke bra. Det gir seg utslag i at barna er urolige, irritable og kan ha vanskelig for å ta til seg mat. I verste fall kan det være mer alvorlige komplikasjoner som for tidlig fødsel, lav fødselsvekt og pusteproblemer hos barnet etter fødselen, sier Fagerli til Avisa Nordland.

Fagerli mener at helsemyndighetenes fokus overfor gravide i for stor grad har vært rettet mot røyking. På helsekortet bes gravide om å oppgi om de røyker eller ikke, men spørres ikke om snusbruk.

- Det har vært en oppfatning om at det er mindre farlig å snuse. Det stemmer ikke. Det er ingen grunn til at mødre ikke skal opplyses om snusbruk på samme måte som røyking, sier hun.

Helsedirektoratet opplyser til AN at de nye helsekortene i løpet av 2016 også vil omfatte spørsmål om snusbruk.

- Hysteriske Helsepersonell har tidligere varslet om farene ved snusbruk hos gravide. I 2014 skrev også Sunnmørsposten om snusabstinenser hos nyfødte.

- Nyfødte med abstinenser kan bli nærmest hysteriske, så oppdager vi at mor snuser. Vi vet ikke så mye om bruk av snus under svangerskap, men vi vet at nikotin påvirker barnet og utviklingen av det, sa jordmor Mari Heltne ved helsestasjonen i Volda.

Et pågående svensk forskningsarbeid, som så langt omfatter 850.000 svenske fødsler, viser at snusbruk hos mor gir en rekke mulige helseskader hos barnet.

Doblet risiko Det er en fordoblet risiko for prematur fødsel, og med det også lavere fødselsvekt.  

Det er også registrert noe flere tilfeller av søvnapné hos barn av røykere og snusere.

Resultatene for mødre av snusere var ifølge studien mer alarmerende enn for mødre som oppga å røyke:

For spedbarn av mødre som røykte økte risikoen for søvnapné med 50 prosent. Og for spedbarn av mødre som snuste var risikoen for søvnapné dobbelt så stor (100 prosent), skrev Dagbladet som studien i 2011.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media