Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overlege behandler flåttpasienter i skjul

Risikerer jobben og skriver ut store mengder antibiotika til pasienter han mener blir sviktet av helsevesenet.

VANSKELIG SITUASJON:  Overlegen har familiemedlemmer som har blitt sjuke etter flåttbitt, og skriver nå ut antibiotika for å hjelpe svært sjuke pasienter privat. Han føler seg uglesett innad i legemiljøet. Bildet viser noen av medisinene han har skrevet ut til pasientene sine. Foto: Privat
VANSKELIG SITUASJON: Overlegen har familiemedlemmer som har blitt sjuke etter flåttbitt, og skriver nå ut antibiotika for å hjelpe svært sjuke pasienter privat. Han føler seg uglesett innad i legemiljøet. Bildet viser noen av medisinene han har skrevet ut til pasientene sine. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En overlege ved et sjukehus i Norge skriver ut antibiotika til flåttpasienter på privat initiativ. Pasientene har fått påvist den flåttbårne sjukdommen Borrelia etter å ha sendt blodprøver til Borreliosesenteret i Augsburg i Tyskland.

På fritiden har legen de siste tre årene skrevet ut antibiotika til fem personer etter anbefaling fra den tyske klinikken. Han startet med dette etter at flere familiemedlemmer ble sjuke.

- Disse pasientene har det så forjævlig. De hadde en livskvalitet på nærmest null da vi begynte, og flere tenkte på å ta livet av seg. Uansett om du er lege eller noe annet, så ønsker du å hjelpe til, sier legen til Dagbladet.

I går kom også nyheten om at EU og norske myndigheter har bevilget 14,9 millioner til et nordisk flåttsamarbeidsprosjekt. Et forsiktig estimat anslår at over 40 000 personer, bare i Sverige, ble sjuke etter flåttinfeksjoner i fjor. Flåttpasient Maj-britt Marie Grevstad, som var alvorlig sjuk i 14 år, jublet over tildelingen.

-Myndighetene sviktet Legen ønsker å være anonym fordi han er redd for å miste jobben. Han opplever å bli uglesett innad i legemiljøet for behandlingen som han har gitt opptil 20 pasienter. Vanlige symptomer hos pasientene er sterke smerter, utslitenhet, mangel på konsentrasjon, hjernetåke, svekket korttidsminne.

Flere klarer ikke lenger å jobbe og blir sengeliggende.

- Jeg har gitt en pasient antibiotika intravenøst hjemme hos meg. Pasienten var først så sjuk at den knapt kunne stå. Nå er hun mye bedre, og har periodevis gode dager. Jeg måtte til slutt sette en stopper på antall pasienter fordi jeg ikke har mulighet til å drive privat.

Ti prosent av dem som har fått behandling mot borreliose etter å ha blitt bitt av flått, er uføre som følge av sykdommen. Disse personene mener selv at sykdommen er eneste grunn til at de ikke kan fortsette i jobbene sine, ifølge nevrologspesialist Randi Eikeland (46), som er en del av en borrelia-ekspertgruppe ved Sørlandet Sjukehus og som den første i Europa påviste dette hun i sin doktorgrad i år. 

- Myndighetene svikter Fordi ELISA-testene, som brukes for å påvise Borrelia, ikke er gode nok, får mange feildiagnoser som MS, ME, leddplager, Fibromyalgi og diverse psykiske lidelser som bipolaritet, depresjon og schizofreni, mener han. 

UGLESETT:  Legen ønsker å være anonym fordi han er redd for å miste jobben. Han opplever å bli uglesett innad i legemiljøet for behandlingen som han har gitt opptil 20 pasienter. Vanlige symptomer hos pasientene er sterke smerter, utslitenhet, mangel på konsentrasjon, hjernetåke, svekket korttidsminne, melder han. Her kravler en flått på menneskehud. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
UGLESETT: Legen ønsker å være anonym fordi han er redd for å miste jobben. Han opplever å bli uglesett innad i legemiljøet for behandlingen som han har gitt opptil 20 pasienter. Vanlige symptomer hos pasientene er sterke smerter, utslitenhet, mangel på konsentrasjon, hjernetåke, svekket korttidsminne, melder han. Her kravler en flått på menneskehud. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Myndighetene har absolutt sviktet disse pasientene. Det store problemet er at testprøvene ikke er sikre. De får ikke diagnosen, sykemeldingen eller den hjelpa de trenger. Fordi mange pasienter får rare tanker og blir paranoide kan jeg tenke meg at det sitter flere Borrelia-pasienter i fengsel.

Legen tror det trengs et generasjonsskifte blant leger til for at flere pasienter skal bli behandlet og påvist sykdommen.

- Jeg tror det tar 50 til 100 år. De yngre legene tar til seg informasjon mens de eldre er for fikserte i sine kunnskaper, og ikke tar det inn.

- Problemet er at jeg ikke kan snakke om det med kollegaer. Det er tøft.

- Ikke forbudt - Flått er på framgang i hele Europa, og det er klart at risikoen for å bli syk øker, melder Folkehelseinstituttet. Leder i spesialitetskomiteen i Norske nevrologisk forening, Geir Bråthen, sier til Dagbladet at de ledende infeksjonsmedisinerne og fagmiljøet i Norge er «svært kritiske til å behandle borreliose med store mengder antibiotika over lang tid».

- Det er ikke forbudt å virke som lege uten å ta betaling, og det er heller ikke forbudt for en lege å skrive ut resepter. Umiddelbart kan jeg ikke se at det denne legen gjør er forbudt, sier Bråthen, og fortsetter:

- Men om det er faglig ansvarlig er en annen sak.

Han mener det er riktig at enkelte leger og klinikker har skrevet ut «til dels store mengder antibiotika» til det som oppfattes som en kronisk diagnose. De europeiske retningslinjene for behandling av Borrelia er to uker.

PÅ STRÅ:  går kom også nyheten om at EU og norske myndigheter har bevilget 14,9 millioner til et nordisk flåttsamarbeidsprosjekt.  Foto: Vivan Kjelland
PÅ STRÅ: går kom også nyheten om at EU og norske myndigheter har bevilget 14,9 millioner til et nordisk flåttsamarbeidsprosjekt. Foto: Vivan Kjelland Vis mer

- Det finnes ingen holdepunkter for at Borrelia-bakterien overlever etter denne antibiotikabehandlingen.

Den anonyme overlegen mener derimot at dette ikke stemmer.

- Det er bevist at det finnes levende bakterier i blodet etter denne behandlingen. Dersom Borreliainfeksjonen har utviklet seg fra stadium en til tre før antibiotikabehandlingen starter vil ikke alle bakeriene bli borte.

I Norge har ønsker forskere ved Bioforsk på Ås å sette ut sopp for å bekjempe flåtten. På Sørlandet har forskere startet et prosjekt hvor det skal finne ut om sauer renser flåtten for borrelia, slik som blodet til elg og rådyr gjør.

Les også historien til flåttsjuke Madeleine. Legene hennes trodde det feilte jenta noe psykisk og sendte henne til terapi i BUP.

TRENGER FORSKNING:  Ti prosent av dem som har fått behandling mot borreliose etter å ha blitt bitt av flått, er uføre som følge av sykdommen. Her samler ansatte i Folkehelseinstituttet inn flått på et hvitt laken. Foto: Folkehelseinstituttet.
TRENGER FORSKNING: Ti prosent av dem som har fått behandling mot borreliose etter å ha blitt bitt av flått, er uføre som følge av sykdommen. Her samler ansatte i Folkehelseinstituttet inn flått på et hvitt laken. Foto: Folkehelseinstituttet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling