Coronaviruset

Overlege bekymret etter smittehopp

Onsdag fjerner også svenskene det som er av restriksjoner ved restauranter og utesteder. Det bekymrer overlege Björn Olsen.

FORTSATT MYE SMITTE: Smitten har steget kraftig i Sverige, sammenliknet med fjoråret. Foto: Shutterstock / NTB
FORTSATT MYE SMITTE: Smitten har steget kraftig i Sverige, sammenliknet med fjoråret. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.03% Første dose: 78.07%

Dobbelt så mange døde, tre ganger så mange intensivpasienter og en firedobling i antall personer som har fått påvist corona.

Slik oppsummerer den svenske avisa Aftonbladet årets høst sammenliknet med fjoråret.

I uke 34 til 37 i fjor ble 5811 svensker ble smittet, sykehusene mottok 31 nye intensivpasienter, og 54 personer døde med covid-19.

I de samme ukene i år er tallene betydelig høyere: 28 179 ble smittet, 128 ble lagt inn på intensiven, og 107 døde, ifølge statistikk fra det svenske folkehelseinstituttet.

FEST HELE NATTA: Petter Stordalen kommer ikke til å prioritere søvnen dagen landet åpner. Video: Marie Røssland. Reporter: Stian Drake Vis mer

25 prosent ikke vaksinert

29. september følger svenskene etter Norge, og fjerner alle restriksjoner på restauranter og barer. Det bekymrer overlege og professor i smittsomme sykdommer ved universitetet i Uppsala, Björn Olsen.

- Tallene signaliserer tydelig at pandemien er på vei oppover igjen. Det er dypt uheldig å deretter oppheve begrensningene og signalisere at det verste er over. Det er ikke en god rekognosering inn i framtida, sier han til avisa.

Han forklarer videre at 25 prosent av befolkningen ikke er vaksinert, og at antallet smittetilfeller og dødsfall trolig vil stige.

FESTSTEMT: I både Oslo og Trondheim måtte politiet rykket ut, etter at store folkemengder samlet seg utenfor byens utesteder. Video: Joakim Halvorsen / Kaja Storrøsten Vis mer

Bra med vaksinepass

Overlegen har også en klar oppfordring til hva som må gjøres, for å få ned smittetallene i nabolandet.

- Øk graden av vaksinasjon, kall inn enkeltpersoner, og gjennomfør mer oppsøkende aktiviteter. Spesielt må man være mye mer aktiv i de områdene hvor få personer har blitt vaksinert.

Han er også svært fornøyd med at svenskene har innført coronapass.

- Det er bra. De som har tatt vaksine, er stort sett ikke spesielt interessert i å møte mennesker som er uvaksinert, når vi har en smittespredning i samfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer