Overlege skallet til sykepleier på jobb. Nå er han sagt opp etter at han selv gikk til sak

- Arbeidsgivers beger var fullt.

MISTER JOBBEN: Overlegen mister jobben etter at han skallet til en sykepleier på jobb i fjor. Foto: Sykehuset i Vestfold
MISTER JOBBEN: Overlegen mister jobben etter at han skallet til en sykepleier på jobb i fjor. Foto: Sykehuset i VestfoldVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var overlegen selv som gikk til sak mot Sykehuset i Vestfold (SIV), da han mente seg oppsagt på usaklig grunnlag etter at en sykepleier hevdet hun ble skallet til på jobb 28. juni i fjor.

Nå har Tønsberg tingrett vurdert at grunnlaget var godt nok, og at mannen mister jobben.

Sykepleieren skal ha stilt overlegen et spørsmål om hvordan resten av arbeidsdagen kom til å se ut, da han gikk mot henne, stilte seg med pannen helt nære hennes, og til slutt «kom borti slik at hun fikk vondt».

«Ingen forvarsel» Det kommer fram i kjennelsen som er forkynt for partene torsdag.

Rettens flertall tror på kvinnens historie om at hun ble skallet til, og også vitner så dette. At kvinnen ikke fikk svar da hun krevde at han ba om unnskyldning da de to igjen møttes på jobb ved ulike anledninger, ser retten på som alvorlig.

«Etter flertallets syn utgjør dette et så markant brudd på de atferdsnormer som gjelder for mellommenneskelig atferd på arbeidsplassen, at det som det klare utgangspunkt i seg selv vil være tilstrekkelig for å begrunne en oppsigelse», skriver retten.

«Dette må ikke minst gjelde i en situasjon som den foreliggende, hvor hendelsen ikke er et uttrykk for en overreaksjon på en provokasjon eller på annen måte skjer som ledd i en verbal eller fysisk krangel mellom kolleger. Tvert imot skjer det helt uten noen foranledning eller forvarsel, og som ledd i den alminnelige kommunikasjon mellom to kolleger knyttet til utførelse av arbeidsoppgaver.»

- En utrygghet Mannen har hele tida vært uenig i oppsigelsen. Han har siden han mottok oppsigelsen 10. oktober i fjor, stått i stillingen.

- Jeg har vært på jobb hver eneste dag siden jeg mottok oppsigelsen, foruten én dag da jeg var syk, og har gjort jobben min. Anklagen er urettmessig, sa overlegen til Dagbladet 20. september.

LES SAKEN: Overlege skal ha skallet ned sykepleier på jobb. Mener han ikke skulle mistet jobben

Den gang ble det gjort klart at også tidligere episoder skulle legges til grunn i behandlingen av hvorvidt mannen skulle sies opp eller beholde jobben.

I rettsdokumentet i dag, framkommer det at overlegen også tidligere «har gjort seg skyldig i en kommunikasjonsform og atferd som for øvrig er blitt oppfattet som sterkt kritikkverdig».

I 2000 ble han gitt muntlig advarsel for uakseptabel atferd i måten han kommuniserte med både pasienter, pårørende og kolleger. I 2008 og 2009 ble det opprettet personalsak mot ham som følge av klager fra andre ansatte ved sykehuset.

MISTER JOBBEN: Mannens advokat sier de foreløpig ikke har avklart om de kommer til å anke saken. Foto: Peder Gjersøe / NTB Scanpix
MISTER JOBBEN: Mannens advokat sier de foreløpig ikke har avklart om de kommer til å anke saken. Foto: Peder Gjersøe / NTB Scanpix Vis mer

Retten finner at mannen skapte en utrygghet på arbeidsplassen.

«NN, med sin væremåte generelt og i lys av hendelsen i juni 2014 [skaper spesielt] en utrygghet og et arbeidsmiljøproblem som gjør at han, til tross for sine faglige kvalifikasjoner, bidrar til å hindre den faglige utviklingen ved avdelingen (...).»

- Begeret var fullt I kjennelsen skriver retten at sykehuset gjentatte ganger har forsøkt å få arbeidsforholdet til å fungere.

«(...) Etter hendelsen 28. juni 2014, var begeret fullt og arbeidsgivers tålmodighet oppbrukt.»

Sykehuset i Vestfold frifinnes.

- Jeg har ingen annen kommentar enn at vi konstaterer at tingretten har bedømt oppsigelsen som saklig. Så får vi sette oss ned og se på premissene. Før det har jeg ikke lyst til å si hva vi mener, sier sykehusets advokat Jan L. Backer til Dagbladet.

- Ikke legens intensjon Overlegens advokat er ikke fornøyd med dommen.

- Vi er skuffet, resultatet var ikke som vi håpet på, skriver Liv Marit Fagerli i en e-post til Dagbladet. 

- Vi merker oss at retten understreker at den ikke mener å ha holdepunkter for at det har vært legens intensjon å treffe sykepleieren - og enn mindre å påføre henne smerte. Vi har videre notert oss at dommen er avsagt under dissens, at mindretallet er enig med vår klient i at en eventuell berøring må ha vært et uhell. Vi har også merket oss at hver av partene må dekke egne omkostninger slik at arbeidsgiver må dekke sine advokatutgifter. Når det gjelder ankespørsmålet, er det ikke avklart, skriver hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram