Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overlege til Dagbladet: Var innom Gardermoen

To medlemmer av en kinesisk familie fikk influensasymptomer kort tid etter at de kom til Finland via Norge, og testes nå for skrekkviruset.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Vis mer

Turistene, som kommer fra den kinesiske byen Wuhan der skrekkviruset herjer, oppsøkte lege etter å ha kommet til Ivalo, som ligger nord i Finland.

Det forteller infeksjonsoverlege Markku Boras ved Lappland sentralsykehus i Rovaniemi til Dagbladet.

- De kom til Norge fra Wuhan for to dager siden. Det er en familie på tre, forteller han.

Kom til Gardermoen

Sjefsoverlege Outi Liisanantti ved Ivalo helsesenter sier til Dagbladet at turistene ankom Norge på Oslo lufthavn Gardermoen.

- Derfra reiste de videre med fly til Kirkenes før de kom til Finland, sier hun.

Toni Laini ved klinikken sier til Dagbladet at de mistenkt smittede er i god form og har normale influensasymptomer - og at det ikke nødvendigvis er nevnte coronavirus.

På en pressekonferanse klokken 12.30 norsk tid sier Laini at de ikke har tall på hvor mange kinesiske turister som er i Finland for øyeblikket, men at alle reiseselskaper er informert om å melde fra dersom turister fra Wuhan-området skulle bli syke.

- Jeg har fått telefoner om at det er hundrevis. Det er mange av dem. Vi er populære, sier Liisanantti.

Hun forteller at de sannsynligvis vil ha de foreløpige prøveresultatene fredag kveld, og understreker turistene har milde symptomer.

- Sjansen for at det er Coronavirus er èn av en million, så vi håper på det beste, forteller sjefsoverlegen.

I LAPPLAND: De kinesiske turistene oppsøkte denne klinikken i Lappland nord i Finland. Foto: Google Street View
I LAPPLAND: De kinesiske turistene oppsøkte denne klinikken i Lappland nord i Finland. Foto: Google Street View Vis mer

Det ble tatt omfattende tester av personene fredag morgen, og prøvene er nå sendt til et laboratorium i Helsinki for analyse. Et resultat foreligger trolig ikke før over helga, skriver den finske rikskringkasteren YLE.

Hele familien er isolert på helseklinikken i påvente av prøveresultatet.

- Ettersom den kinesiske byen disse personene kommer fra har et utbrudd av Coronavirus, har vi tatt disse prøvene for å avkrefte eller bekrefte viruset. De er i karantene til vi har resultatene, sier infeksjonsoverlege Boras til Dagbladet.

Kommunikasjonssjef i Avinor, Joakim Andersen, sier de ikke var kjent med at den kinesiske familien har vært på Gardemoen. Foreløpig skjer alt som normalt på flyplassen.

- Det er Helsedirektoratet som bestemmer om det skal utføres tiltak, sier Andersen.

FHI har ikke blitt kontaktet

Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet (FHI) sier til Dagbladet at de foreløpig ikke har blitt kontaktet av finske helsemyndigheter angående de mulige smittetilfellene.

- Vi har to internasjonale varslingssystemer for smitt over landegrenser, og der har det ikke kommet noen melding, sier han.

Ifølge Forland kan det være fordi prøveresultatene ikke foreligger enda.

- Om det skulle vise seg å være smittede personer som har vært i Norge, hva vil dere gjøre da?

- Da vil vi få informasjon fra Finland og reiseruta og vurdere om det er grunn til smitteoppsporing. Det er antakelig lite fare for smitte dersom de bare har vært på en flyplass, forklarer Forland.

Ifølge fagdirektøren har FHI et anbefalt opplegg for smitteoppsporing. Dette er nå oppdatert med tanke på det nye viruset.

SKREKKVIRUSET: Svenske Amie, som bor i Kina, filmet denne videoen. Like i nærheten av der hun bor har det blitt påvist flere tilfeller av viruset som har herjet i Kina de siste ukene. Reporter: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

De fleste døde eldre menn

Til nå har 26 personer mistet livet som følge av utbruddet av det kinesiske coronaviruset, og 830 sykdomstilfeller er påvist, bekrefter kinesiske myndigheter. Det ble først oppdaget i nettopp Wuhan, der turistene reiste fra.

De fleste som til nå har mistet livet til coronaviruset, er eldre menn som tidligere har slitt med helseproblemer, melder New York Times.

13 av de 17 første dødsofrene var menn. Det yngste offeret er en 48 år gammel kvinne.

Gjennomsnittalderen på de omkomne er 75 år, ifølge kinesiske myndigheter.

Den nasjonale helsekommisjonen opplyser at 1 072 mistenkte tilfeller av virussmitte nå blir undersøkt.

Det nye coronaviruset hører til samme familie som lungeviruset sars, som tok livet av 800 verden over i 2002 og 2003. Det viruset spredde seg også fra Kina.

Så langt er det meldt om virussmitte i Japan, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Singapore, USA og i Hongkong og Macau.

Symptomene

Flere land og flyplasser har innført kontrolltiltak for å hindre smitte, og reisende må være forberedt på å måtte svare på spørsmål om egen helse på reise fra Wuhan, inkludert å gjennomgå en temperatursjekk for å måle feber, melder Folkehelseinstituttet.

Personer som utvikler tegn på lungebetennelse i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst fra Wuhan, bør kontakte lege med tanke på coronavirus, skriver FHI.

Tegn på lungebetennelse kan være hoste, feber, brystsmerter, pustevansker. Informer legen om hvor og når du har vært på reise.

Saken oppdateres.