Overlegen seier til Romney i Illinois

Vant nytt nominasjonsvalg.

VANT: Mitt Romney vant en overlegen seier i Republikanernes nominasjonsvalg i den amerikanske delstaten Illinois og kunne høste applaus fra sine tilhengere. Foto: Steven Senne/AP/Scanpix
VANT: Mitt Romney vant en overlegen seier i Republikanernes nominasjonsvalg i den amerikanske delstaten Illinois og kunne høste applaus fra sine tilhengere. Foto: Steven Senne/AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mitt Romney vant en overlegen seier i Republikanernes nominasjonsvalg i den amerikanske delstaten Illinois.

Da nesten alle stemmene var talt opp, lå Romney an til å få 47 prosents oppslutning. Hans nærmeste utfordrer, kristenkonservative Rick Santorum, lå an til å få 35 prosent.

- Jeg tilbyr et ekte valg og en ny start, sa Romney i sin seierstale foran jublende tilhengere i en forstad til Chicago.

Med seieren i president Barack Obamas hjemstat har Romney tatt et nytt skritt i retning av å bli Republikanernes kandidat ved presidentvalget til høsten.

Resultatet vil gi ny tyngde til argumentet om at de andre republikanerne i nominasjonskampen bør trekke seg, slik at partiet kan samle seg om den tidligere guvernøren i Massachusetts.

- Best sjanse mot Obama - Jeg stemte på Romney fordi jeg tror han er kandidaten med best sjanse til å slå Obama, sa George Paterson (77) etter å ha avgitt stemme i forstaden Wilmette utenfor Chicago tirsdag.

Mange analytikere har pekt på at det er Romney som trolig vil ha best muligheter til å kapre stemmer fra uavhengige sentrumsvelgere.

William Florida, som vanligvis stemmer på Demokratene, åpner for at den tidligere Massachusetts-guvernøren vil kunne klare å kapre i alle fall hans stemme.

- Det er best å ha to gode kandidater i valget til høsten, mener Florida.

Nekter å trekke seg I tillegg til Rick Santorum er også kandidatene Newt Gingrich og Ron Paul med i de republikanske nominasjonsvalgene. Men begge de to sistnevnte havnet langt bak i valget i Illinois.

Romney mener ingen av de tre har noen sjanse til å ta ham igjen før Republikanernes landsmøte, hvor partiets presidentkandidat formelt pekes ut.

Slik det ligger an nå, vil Romney sikre seg over dobbelt så mange delegater på landsmøtet som Santorum.

Likevel er det lite som tyder på at noen av de republikanske kamphanene har tenkt å kaste inn håndkleet med det første.

Etter at resultatet fra Illinois var klart, fyrte Santorum av en ny kraftsalve mot den tidligere forretningsmannen Romney.

- Vi trenger ingen direktør. Vi trenger en som kan rykke de offentlige myndighetene opp med roten og kaste dem ut, sa Santorum, som ønsker mye mindre statlig styring i det amerikanske samfunnet.

(NTB)