<strong>SKREMT:</strong> John Feal (nummer to fra høyre) overlevde 11. september, han beskriver frykten da han fikk påvist corona tidligere i år. Her er han i et TV-studio sammen med komiker Jon Stewart og tidligere nestkommanderende for brannvesenet i New York, Richard Alles. P Photo/Mary Altaffer
SKREMT: John Feal (nummer to fra høyre) overlevde 11. september, han beskriver frykten da han fikk påvist corona tidligere i år. Her er han i et TV-studio sammen med komiker Jon Stewart og tidligere nestkommanderende for brannvesenet i New York, Richard Alles. P Photo/Mary Altaffer Vis mer

Corona

Overlevde 11. september - dør av corona

Offisielt har minst 44 personer, som overlevde terrorangrepet 11. september 2001, dødd av corona. Men aktivister og advokater mener det reelle tallet er langt høyere.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): - Grov undertelling, sa New York-advokaten Michael Barasch nylig til Newsday.

Han hadde da fått bekreftet at 22 av de 15 000 redningsmannskapene og overlevende han representerer etter terrorangrepet 11. september 2001, hadde dødd av covid-19.

Nå mener han at fem ganger så mange redningsmannskaper fra 2001 har dødd i pandemien i år.

- Mer enn 100

- Av disse har mer enn 100 dødd av covid-19 fordi de har sykdommer knyttet til ground zero, sier talsperson for Barasch, Patrick Rheaume, i en uttalelse til NBC News på 19-årsdagen for angrepet.

Det er registrert 68 ulike former for kreft og dusinvis former for luftveisplager blant redningsmannskapene som var i området rundt ground zero for 19 år siden.

- Det gjør dem unikt sårbare for en sykdom som angriper lungene og immunsystemet, sier Rheaume.

Per 21. august har mer enn 1400 overlevende etter 11. september blitt smittet av coronaviruset. 191 av dem hadde havnet på sykehus og 44 har mistet livet, ifølge World Trade Center Health Program.

The City skriver at programmet omfatter 79 000 redningsmannskaper og 26 000 overlevende, som befant seg på ground zero, og at også de tror det reelle antallet som er døde av viruset, er betydelig høyere.

2 977 personer døde i terrorangrepet for 19 år siden. Så langt i år har over 197 000 amerikanere mistet livet av coronaviruset.

<strong>MØTTES:</strong> Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, hilste på den republikanske visepresidenten Mike Pence, under minnemarkeringen for 11. september i New York fredag. Foto: AP Photo/John Minchillo
MØTTES: Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, hilste på den republikanske visepresidenten Mike Pence, under minnemarkeringen for 11. september i New York fredag. Foto: AP Photo/John Minchillo Vis mer

- Aldri opplevd liknende

John Feal mistet deler av venstrefoten da en fire tonn tung stålbjelke falt på foten hans på ground zero. Han driver stiftelsen Fealgood Foundation, som taler redningsmannskapenes sak.

- I mars la vi ut en video hvor vi ba folk ta dette alvorlig, og en uke seinere fikk jeg corona. Jeg vet fortsatt ikke hvordan jeg fikk det, men jeg vet at jeg aldri har opplevd liknende smerte før, sier Feal til NBC News.

Han beskriver en følelse av at kroppen hans sto i brann samtidig som det var så vanskelig å puste at han følte han var i ferd med å drukne.

- Jeg blir ikke redd så lett, men dette skremte meg, sier Feal.

USA: President Donald Trump får spørsmål om hvorfor han lyver til det amerikanske folk. Video: The White House Vis mer

Sint på Trump

Det er bare få dager siden uttalelsene fra USAs president, Donald Trump, til journalist Bob Woodward om pandemien opprørte mange. Presidenten blir anklaget for å lyve bevisst til det amerikanske folk og tone ned alvoret, mens han samtidig innrømmet til Woodward allerede i begynnelsen av februar at han visste at dette var en svært smittsom og alvorlig sykdom.

Fredag deltok presidenten på en markering av 11. september i Shanksville i Pennsylvania, der Flight 93 styrtet. Selv fortsetter Trump å skryte av hvilken «fantastisk» jobb han selv og administrasjonen har gjort.

<strong>I PENNSYLVANIA:</strong> USAs president, Donald Trump, og førstedame Melania Trump besøkte fredag minnesmerket for 11. september 2001 i Pennsylvania. foto: REUTERS/Jonathan Ernst
I PENNSYLVANIA: USAs president, Donald Trump, og førstedame Melania Trump besøkte fredag minnesmerket for 11. september 2001 i Pennsylvania. foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

Feal er ikke enig. Han så Trump på TV fredag og klarte ikke å la være å kaste papirkuler i sinne mot fjernsynsskjermen.

- Responsen mot pandemien fra føderale myndigheter har vært en katastrofe, helt fryktelig. Det er all denne skrytingen om hvilken flott jobb vi gjør med pandemien, samtidig som vi normaliserer at folk dør. Vi mister kontakten med det menneskelige. Vi har mislyktes. Og jeg er ikke alene i å tenke det, sier Feal til NBC News.

SJOKKERER FRA TALERSTOLEN: Donald Trump gjorde narr av Hillary Clintons kollaps under 11. september-sermonien under valgkampen i 2016. - Vi trenger utholdenhet og energi, sa han etterpå. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer