Overlevde 25 minutter under vann

25-åringen var ved «en slags bevissthet» da han kom på land ved Lillesand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESAND/ OSLO (Dagbladet.no): Tilstanden er alvorlig men stabil for den ene av de to mennene som kjørte i sjøen på E 18 ved Svendvik bro øst for Lillesand i ettermiddag.

25-åringen overlevde utrolige 25 minutter under vann da han ble med bilen til bunns.

- Det er utelukket at han kan ha overlevd i en luftlomme. Hele kupeen var fylt av vann. Likevel var han i live da ambulansepersonellet overtok ham, forteller overbefal Leif Kjørsvik i Lillesand brannvesen til Dagbladet.no.

Den andre, en 18-åring, klarte å komme seg ut av bilen før den sank.

Tauet inn og hentet ut

Politiet fikk melding om ulykken via AMK klokka 14.39. Klokka 15.01 ble bilen henta opp av brannvesenet mens 25-åringen ennå satt i bilen. Da mannen ble hentet ut av bilen og gjenopplivingen startet, var mannen ved «en slags bevissthet», ifølge Kjørsvik.

Politiet kan ikke bekrefte om mannen var ved bevissthet.

Begge mennene er sendt til Sørlandet sykehus i Arendal.

- Situasjonen er alvorlig, men stabil for 25-åringen, mens 18-åringen har det etter forholdene bra, sier operasjonsleder Vidar Neset ved Agder politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet vet foreløpig ikke hva som var årsak til ulykken.

25 MINUTTER UNDER VANN: Likevel var 25-åringen ved «en slags bevissthet». Foto: Eivind Pedersen/ Dagbladet
25 MINUTTER UNDER VANN: Likevel var 25-åringen ved «en slags bevissthet». Foto: Eivind Pedersen/ Dagbladet Vis mer

- Dette vil bli klarlagt når vi foretar vitneavhør og får gjort tekniske undersøkelser på stedet, sier Neset. 

Høy hastighet kan ha vært medvirkende årsak til ulykken. Politiet målte lange skrensespor i asfalten.

Autovernet som «spretthopp»

25-åringen kom kjørende østover fra Lillesand mot Grimstad da bilen hans, en 1992-modell Golf VR6, fikk skrens i en høyresving og kjørte ut av veibanen. Bilen har delvis truffet slutten på autovernet på broen ved Kaldvell. Trolig har autovernet virket som et spretthopp og fått bilen til å legge seg over på siden på den ville ferden gjennom småskogen ned mot sjøen. Flere trær ble brekt tvers av og ble ført med ulykkesbilen ut i vannet.

En fortvilet forbipasserende bilist hoppet i vannet og forsøkte å dykke ned til bilvraket. Vannet var for dypt til at han lyktes i å komme den fastsittende bilføreren. Da brannvesenet kom til stedet, sendte de dykkere i vannet. En wire ble festet til taket og bilen med 25-åringen ble dradd i land. 
 

For sikkerhets skyld med et større område gjennomsøkt av dykkere, da det på et tidspunkt var uklart om det hadde vært flere i bilen.

Kjempekø

Ulykken førte til at E-18 ble sperret i nærmere to og en halv time. Resultatet ble kjempemessige køer som strakk seg flere kilometer i retning fra ulykkesstedet.

Både kriminalteknikere fra politiet og Statens Biltilsyn undersøkte veibanen og ulykkesbilen.

REDNINGSLEDER: Overbefal Leif Kjørsvik ved Lillesand brannvesen ledet arbeidet med å få 25-åringen ut av bilvraket.
KJØRTE UTFOR: Tilstanden er alvorlig for en person etter at en svart personbil kjørte i sjøen ved Lillesand i ettermiddag.