Overlevde 30 minutter i under vann

Manhal Walid (18) hoppet i vannet fra 12 meters høyde. Etter 30 minutter under vann ble han reddet av Morten Sivertzen (41).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet/Laagendalsposten): Tirsdag ble Manhal skrevet ut av sykehuset. Nå trikser han med fotball i hagen og takker sin redningsmann. Morten Sivertzen hadde hjemmevakt for brannvesenet da han fikk telefon fra et av øyenvitnene om at det var behov for en dykker i Kjennerudvannet, en populær innsjø for badende i Kongsberg. Sivertzen rykket ut med sitt private dykkerutstyr.

-  Det var mange som bidro til at det gikk så bra, så det er ikke bare min fortjeneste, sier han.

Manhal Walid klemmer handa hans.

-  Jeg hadde flaks at du fant meg så fort!

-  Det er du som er supermann, repliserer dykkeren.

12 meter

10. august gjorde Manhal Walid det fatale spranget fra 12 meters høyde. Lillesøster Marah (14) skulle hoppe etter ham på fjellhylla. I stedet ble hun vitne til at broren traff vannet i et stygt mageplask og forsvant ned i dypet. Han kom ikke opp igjen.

Ifølge leksikon tar det mellom fire og åtte minutter før døden inntreffer etter at lufttilførselen er stanset. Den livsglade fotballspilleren og skoleeleven Manhal Walid lå minst 30 minutter under vann.

Da han ble hentet opp av dykkeren Morten Sivertzen, og hjerte- og lungeredning ble igangsatt på bredden, sto ikke bare livet på spill:

De færreste våget å håpe at gutten skulle slippe fra det uten varige skader. Men etter flere døgn i respirator på Sykehuset Buskerud, kviknet Manhal til.

Byen våket

I mellomtida hadde et helt lokalsamfunn engasjert seg i Manhals skjebne. Ungdom søkte sammen, våket og ba for skolekameraten. Prest og sosialarbeidere stilte seg til disposisjon. Ungdomsklubben var åpen døgnet rundt.

Etter 13 dager kunne Manhal Walid uanstrengt rusle ut av dørene på sykehuset i Kongsberg og myse mot sola.

Snart er han klar for A-lagskamper for Kongsberg IFs fotballag igjen.

-  Jeg har forstått at hele byen tenkte på meg, smiler han.

Manhal, moren og tre søsken har bodd fem år i Kongsberg etter at de flyttet fra Irak. Faren døde av kreft kort tid etter at de flyttet til Norge.

-  Jeg har hoppet mye fra fjellhyllene, både i sommer og i fjor. Også fra enda høyere hyller, fjorten meter, men jeg kommer aldri til å gjøre det igjen, forteller Manhal.

-  Ikke dø!

-  Hvorfor det gikk galt denne gangen, vet jeg ikke.

Lillesøster Marah måtte ringe moren og fortelle hva som hadde skjedd.

-  Jeg skrek: «Ikke dø! Ikke dø!», forteller moren, Ahlam Sabri.

Etter 25 minutter begynte hjertet hans å slå. Men for meg var Manhal død i tretti timer, før lungene hans endelig begynte å arbeide igjen seint på kvelden dagen etter, sier hun.

Redningsmannen toner ned sin egen rolle i dramaet.

-  Vi var flere om å berge livet hans, sier Morten Sivertzen (41).

Å nevne ordet helt for Morten Sivertzen er fånyttes. Da blir det ellers stødige og faste blikket flakkende. Da vil han heller redegjøre. Klart og ryddig om hendelsen for tre uker siden.

Han satt hjemme som såkalt overordnet vakt som brannmester, da en kamerat av sønnen ringte etter hjelp.

Klump i magen

Sivertzen mener han bare gjorde det en mann i hans yrke gjør - å tenke raskt, ta en avgjørelse og handle i tråd med den.

-  Den sivile redningstjenesten gjorde en god jobb den dagen, sier Morten Sivertzen beskjedent.

Hendelsen satte også søkelys på det faktum at dykkerberedskapen i Kongsberg ble lagt ned for bare noen måneder siden. Til tross for at byen har utdannede dykkere og utstyr.

-  Vi i brannkorpset går rett og slett med en klump i magen. Det å ikke kunne gjøre sitt ytterste for å hjelpe, er den verste situasjonen en redningsmann kan komme opp i, sier Sivertzen.

10. AUGUST: Manhal Walid er brakt opp fra sju meters dyp i Kjennerudvannet og får akutthjelp før han fraktes til sykehus og kobles til respirator. Etter 13 dager på sykehus var 18-åringen på beina igjen.
MØTTES IGJEN: Brannmann og dykker Morten Sivertzen reddet Manhal Walid (18) fra drukningsdøden.