HOTEL SERENA:  Leif Holger Larsen var en del av den norske delegasjonen som var tilstede under angrepet på Hotel Serena i 2008. FOTO: REUTERS/Mohammad Ismai og The Express Tribune Pakistan, med tillatelse
HOTEL SERENA: Leif Holger Larsen var en del av den norske delegasjonen som var tilstede under angrepet på Hotel Serena i 2008. FOTO: REUTERS/Mohammad Ismai og The Express Tribune Pakistan, med tillatelseVis mer

Overlevde angrepet på Hotel Serena, omkom i helikopterstyrt

Leif Holger Larsen (61) overlevde angrepet på Hotel Serena i 2008. Da lovte han å komme tilbake for å hjelpe Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leif Holger Larsen, omkom i dag i en helikopterstyrt i Pakistan. Han hadde en lang karriere bak seg, før han i september ble norges ambasadør i Pakistan.

Hotel Serena Larsen var blant annet til stede da Taliban angrep Hotel Serena i Kabul 2008, skriver NRK.

En av Larsens kollerer fra UD ble hardt skadet og Dagbladets journalist Carsten Thomassen ble drept i angrepet. Larsen var da til stede på et møte som daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde med lederen for mennekserettighetkommisjonen i Afghanistan. Han var en del av den norske delegasjonen i Kabul som avdelingsdirektør i UD.

Ville tilbake - Det kunne like gjerne vært meg. Bare tilfeldigheter førte til at jeg befant meg nede i underetasjen, sa Larsen den gangen til Moss Avis.

Etter oppholdet i Afghanistan, lovet han at han en gang ville reise tilbake.

- Vi skal vise Taliban at vi mener alvor. Vi skal ikke la oss skremme ut av landet, men heller videreføre vår innsats for å hjelpe afghanerne til et normalt liv, sa Larsen i 2008.

En alle var glad i Den norske ambassadøren omkom i dag i en helikopterulykke i Gilgit i Pakistan i dag.

- Holger Larsen var en av våre beste diplomater, en høyt respektert mann i UD og i Pakistan, uttalte utenriksminister Børge Brende på en pressekonferanse.

I et intervju med NRK sier statsminister Erna Solberg at norske myndigheter har nær kontakt med Larsens pårørende.

- Våre tanker går først og fremst til hans familie, som alt for tidlig har opplevd at han har gått bort. Men Norge har også mistet en viktig diplomat, sier statsministeren.

Hun bekrefter at norske myndigheter vil sørge for at Larsen blir hentet hjem til Norge.

I tillegg til den norske ambassadøren, omkom også den filippinske ambassadøren og konene til den malaysiske og indonesiske ambassadøren.

Kraftig vind Larsen og flere utenlandske diplomater skulle besøke bistandsprosjekter, da et av helikoptrene styrtet. NTB skriver at det, i følge øyenvitner, var kraftig vind i området.

- Helikopteret kom svært nær landingsplassen, kanskje 250 meter unna. Det svevde der en stund og forsøkte å snu da det krasjet, sier Shakil Ahmed til Reuters.