Overlevde begge atombombene

Tsutomu (93) overlevde forretningsreisen i Hiroshima, og kom skadd hjem til Nagasaki...

6. AUGUST 1945: Bildet, tatt fra bombeflyet Enola Gay, viser Hiroshima like etter at verdens første atombombe ble sluppet i krig. Et sted i ruinene lå 29-åringen Tsutomu Yamaguchi. Han var skadd og forbrent, men overlevde. Og satte kursen hjem til Nagasaki. Foto: AP/U.S. Army via Hiroshima Peace Memorial Museum/SCANPIX
6. AUGUST 1945: Bildet, tatt fra bombeflyet Enola Gay, viser Hiroshima like etter at verdens første atombombe ble sluppet i krig. Et sted i ruinene lå 29-åringen Tsutomu Yamaguchi. Han var skadd og forbrent, men overlevde. Og satte kursen hjem til Nagasaki. Foto: AP/U.S. Army via Hiroshima Peace Memorial Museum/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tsutomu Yamaguchi er det eneste mennesket i verden man med sikkerhet kan fastslå har overlevd begge atombombeangrepene mot Japan i 1945.

93-åringen var på forretningsreise i Hiroshima da mannskapet om bord i bombeflyet «Enola Gay» slapp sin dødelige last over byen 6. august 1945.

Yamaguchi slapp fra atombomben med alvorlige brannskader på overkroppen. Så mange som 140 000 døde i det som den dag i dag er det mest dødelige våpenet brukt mot mennesker på jorda.

Reiste hjem til Nagasaki

Etter å ha tilbragt natten i den gruslagte byen, satte han kursen hjem til Nagasaki.

Yamaguchi rakk frem tidsnok til å oppleve atombombe nummer to, «Fat man», sluppet av bombeflyet «Bockscar», 9. august.

Egentlig var det byen Kokura som var målet, men på grunn av tett skydekke og dårlig vær, klarte ikke det amerikanske mannskapet om bord «Bockscar» å sikte seg inn på målet. Derfor avbrøt de, og satte kursen mot sekundærmålet, som var Nagasaki.

Rundt 70.000 ble drept av bomben. Igjen var 29 år gamle Yamaguchi blant de overlevende.

Den aller første
At den nå 93 år gamle mannen var blant de som overlevde Nagasaki, har man aldri vært i tvil om. Men det er først denne uken japanske myndigheter har slått fast at han også var i Hiroshima da bomben ble sluppet, tre dager tidligere.

- Han er så vidt vi vet den første som offentlig anerkjennes som overlevende etter begge atombombene, sier en talsmann for myndighetene i Nagasaki.

- Det er svært uheldige omstendigheter som må til, men det er mulig at det finnes flere, sier han til nyhetsbyrået AP.

Japanske myndigheter har fra første stund anerkjent Yamaguchi som overlevende fra Nagasaki, noe som har sikret ham støtte i form av månedlig trygd og dekning av helseutgifter, slik alle ofrene som overlevde atombombene får.

Viktig historie

Støtten vil ikke øke selv om det nå er slått fast at han også overlevde atombombeangrepet i Hiroshima, men 93-åringen er likevel fornøyd.

- Min doble strålingseksponering er nå dokumentert hos myndighetene. Det kan fortelle de yngre generasjonene den grusomme historien om atombombene selv etter min død, sier 93-åringen til den japanske storavisen Mainichi.

Han er en av rundt 260.000 mennesker som overlevde atombombeangrepene mot de to japanske byene, og mange av dem har i årene etter slitt med store helseproblemer som følge av den radioaktive strålingen de ble utsatt for.

HAR SKREVET BOK: Tsutomu Yamaguchi avbildet i fjor sommer da han lanserte sin bok der han skriver om sine opplevelser og de to atombombene han var vitne til. Japanske myndigheter slår nå fast at 93-åringen både var i Hiroshima og Nagasaki da bombene ble sluppet. Foto: AP/Kyodo News/SCANPIX
HAR SKREVET BOK: Tsutomu Yamaguchi avbildet i fjor sommer da han lanserte sin bok der han skriver om sine opplevelser og de to atombombene han var vitne til. Japanske myndigheter slår nå fast at 93-åringen både var i Hiroshima og Nagasaki da bombene ble sluppet. Foto: AP/Kyodo News/SCANPIX Vis mer

Kreft og leversykdommer er utbredt, og mange har i flere tiår slitt med å bli anerkjent som overlevende av myndighetene.

 

 

 

9. AUGUST 1945: Atomsoppen strekker seg over 20 000 fot til værs over Nagasaki. Igjen er Yamaguchi i begivenhetenes sentrum. Og igjen overlever han. Foto: AP/USAF/SCANPIX
9. AUGUST 1945: Atomsoppen strekker seg over 20 000 fot til værs over Nagasaki. Igjen er Yamaguchi i begivenhetenes sentrum. Og igjen overlever han. Foto: AP/USAF/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer