Overlevde begge atombombene

Tsutomu (93) overlevde forretningsreisen i Hiroshima, og kom skadd hjem til Nagasaki...

6. AUGUST 1945: Bildet, tatt fra bombeflyet Enola Gay, viser Hiroshima like etter at verdens første atombombe ble sluppet i krig. Et sted i ruinene lå 29-åringen Tsutomu Yamaguchi. Han var skadd og forbrent, men overlevde. Og satte kursen hjem til Nagasaki. Foto: AP/U.S. Army via Hiroshima Peace Memorial Museum/SCANPIX
6. AUGUST 1945: Bildet, tatt fra bombeflyet Enola Gay, viser Hiroshima like etter at verdens første atombombe ble sluppet i krig. Et sted i ruinene lå 29-åringen Tsutomu Yamaguchi. Han var skadd og forbrent, men overlevde. Og satte kursen hjem til Nagasaki. Foto: AP/U.S. Army via Hiroshima Peace Memorial Museum/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tsutomu Yamaguchi er det eneste mennesket i verden man med sikkerhet kan fastslå har overlevd begge atombombeangrepene mot Japan i 1945.

93-åringen var på forretningsreise i Hiroshima da mannskapet om bord i bombeflyet «Enola Gay» slapp sin dødelige last over byen 6. august 1945.

Yamaguchi slapp fra atombomben med alvorlige brannskader på overkroppen. Så mange som 140 000 døde i det som den dag i dag er det mest dødelige våpenet brukt mot mennesker på jorda. Reiste hjem til NagasakiEtter å ha tilbragt natten i den gruslagte byen, satte han kursen hjem til Nagasaki.

Yamaguchi rakk frem tidsnok til å oppleve atombombe nummer to, «Fat man», sluppet av bombeflyet «Bockscar», 9. august.

Egentlig var det byen Kokura som var målet, men på grunn av tett skydekke og dårlig vær, klarte ikke det amerikanske mannskapet om bord «Bockscar» å sikte seg inn på målet. Derfor avbrøt de, og satte kursen mot sekundærmålet, som var Nagasaki.Rundt 70.000 ble drept av bomben. Igjen var 29 år gamle Yamaguchi blant de overlevende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer