Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Overlevde corona - fikk sjokkregning på 3,8 mill.

Janet Mendez (33) fikk prissjokk etter 19 dager på sykehuset.

SKREVET UT: 25. mars ble Janet Mendez (t.v.) skrevet ut fra sykehuset etter nesten tre uker innlagt med coronavirus. Her er hun dagen etter, sammen med mora Maria. Foto: Calla Kessler / The New York Times
SKREVET UT: 25. mars ble Janet Mendez (t.v.) skrevet ut fra sykehuset etter nesten tre uker innlagt med coronavirus. Her er hun dagen etter, sammen med mora Maria. Foto: Calla Kessler / The New York Times Vis mer

- Herregud, hvordan skal jeg klare å betale alt dette?

Den tanken slo Janet Mendez (33) da corona-regninga kom. Det skriver The New York Times.

I april kunne hun endelig skrives ut av sykehuset etter å ha vært innlagt med coronavirus i 19 dager. Ifølge avisa var Mendez liggende i respirator og tidvis så syk at hun nesten døde.

Men da hun endelig kunne reise hjem og var på plass i moras hus, begynte regningene å komme.

31 165 dollar, like i overkant av 298 000 norske kroner, sto det på den første fakturaen.

Mendez klarte på dette tidspunktet ikke å jobbe og hadde problemer med å bevege kroppen. Hun slet med hukommelsen etter sykehusinnleggelsen og valgte å fokusere på å bli frisk. Mora forsøkte også å gjemme regninga unna.

Men den neste regninga var vanskelig å ignorere. Det var en faktura på 401 885,57 dollar - 3 843 681,82 norske kroner.

Det sto spesifisert at sykehuset skulle redusere den totale prisen med 326 851 63 dollar som «økonomisk hjelp» Likevel sto det igjen en sum på 75 000 dollar for Mendez å betale - som er over 700 000 norske kroner.

NB! STERKE INNTRYKK: Et sykehus i New York har sluppet fotografene inn på akuttmottaket. Video: AP Vis mer

- Får ikke betalt

Mendez forklarer New York Times at hun instinktivt tenkte på hvordan hun skulle klare å betale «alt dette». Svaret kom ganske raskt:

- Jeg kommer ikke til å klare å betale alt dette.

Mendez var likevel optimistisk og antok at forsikringsselskapet ville dekke store deler av kostnadene, men hun hevder at hun mottok en rekke telefoner fra sykehuset om betaling.

En talsperson for sykehuset, Jason Kaplan, opplyser til NY Times at fakturaen skulle gått direkte til Mendez' forsikringsselskap - og ikke til henne direkte. Dette fordi coronabehandling er dekket av en rekke hjelpepakker fra regjeringa.

Men ifølge den amerikanske storavisa har det skjedd flere feil.

- Dette er en tsunami. Jordskjelvet har rammet og nå venter vi på at regningene skal renne inn, sier Elisabeth Benjamin, visepresident for en organisasjon som hjelper pasienter med å få fakturaen redusert.

Byttet forsikring

Det som trolig forårsaket feilen, var at Mendez nylig hadde byttet helseforsikring, og at hun ikke hadde med den nye forsikringsinformasjonen da hun ankom sykehuset med pusteproblemer 25. mars.

Faktureringsavdelingen på sykehuset konkluderte da med at hun var uforsikret og sendte henne regningene direkte.

MASSEGRAV: Disse oppsiktsvekkende dronebildene viser massegraver fra øya Hart Island i New York. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Talsmann Jason Kaplan for sykehuset understreker at dette ble gjort ved en feil.

Sykehuset hvor Mendez var innlagt, Mount Sinai Morningside, fikk utbetalt nesten 64 millioner dollar i mai for kostnadstap som følge av behandling av coronapasienter. I New York City var utbetalingen til sykehusene på 3 milliarder.

Pengene kommer med restriksjoner som skal beskytte pasientene mot gjeld. For eksempel kan ikke helsepersonell fakturere pasienten for mellomlegget på hva forsikringsgiveren skal betale og sykehusets gebyrer.

Men New York Times avslører nå at restriksjonene ikke beskytter pasientene fullt ut.

Legene belaster

For selv om et sykehus får penger fra regjeringa, kan noen av legene sende sine egne regninger direkte til pasienter, skriver avisa.

Legene som behandlet Mendez har belastet henne mellom 300 og 1800 dollar daglig. Noen av dagene har fire forskjellige leger fakturert henne for behandling.

Pasienter kan dermed ende opp med å betale tusenvis av dollar i slike kostnader.

Mendez har gitt regninga videre til sitt forsikringsselskap, og forteller at hun nå trolig blir sittende igjen med en faktura på 10 000 dollar, like i overkant av 95 000 kroner.

33-åringen sier til NY Times at hun er lettet over at forsikringen dekker mesteparten av prisen, men er også bekymret for at det kan komme flere regninger i posten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!