Overlevde «Dødsfjellet»

Fjellklatrer reddet ned etter seks dager på en fjellhylle i Himalaya. Men forsov seg nesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se videoen av redningsaksjonen her.

(Dagbladet.no): Den slovenske fjellklatreren (36) som har vært strandet på en fjellhylle siden fredag, er nå reddet av et pakistansk militærhelikopter, melder nyhetsbyrået AP.

Der hadde han holdt han seg fast med en ishakke og et tau, mens han ble stadig mer sliten. Matrasjonene hans hadde tatt slutt for noen dager siden da han ble reddet, og tærne hans var så forfrosne at de hadde vært blå i to dager. Han forsov seg nesten til redningen, men våknet av lyden fra helikopteret.

Vanskelig aksjon

Tomaz Humar ble ført i sikkerhet fra Nanga Parbat, hengende i en line fra et helikopter. Selv etter å ha blitt strippet for alt unnværlig, klarte ikke helikoptrene å lande i nærheten av stedet klatreren hadde søkt ly. To tidligere redningsforsøk var allerede avbrutt på grunn av dårlig vær og høyden.

Hele femten ganger forsøkte han å få tak i helikopterlinen med isøksa. Tilslutt klarte han det, på tross av at han knapt klarte å se noe gjennom snøføyken. I hastverket hadde han ikke husket å løse seg fra tauet som festet ham til fjellhylla. Heldigvis røk tauet.

Det pakistanske flyvåpenet omtaler redningsaksjonen som et svært vågalt og ekstraordinært oppdrag. De fløy høyere enn det normale «taket» for flyturer med helikopter. Humar var strandet på 6560 meter over havet, men i følge klatreren selv skal han kommet seg ned et par hundre meter og ha blitt reddet på 5934 m.o.h.

- Livet er vakkert!

Fraktes i line: Det dårlige været gjorde redningsoperasjonen vanskelig. Men den tredje turen var vellykket, og sloveneren blir fraktet ned fra dødsfellen. Alle foto: Scanpix
Fraktes i line: Det dårlige været gjorde redningsoperasjonen vanskelig. Men den tredje turen var vellykket, og sloveneren blir fraktet ned fra dødsfellen. Alle foto: Scanpix Vis mer

Da han nådde base camp, var han dehydrert, sulten og hadde tilløp til frostbitt, men hadde ikke pådratt seg noen alvorlige helseproblemer etter turen.

Han var så sliten at han knapt kunne gå, og falt på knærne og kysset bakken. De la ham på en sovepose, og gråtende klemte han alle rundt seg og takket gang på gang helikopterbesetningen for at de reddet ham fra den «isete kisten» hans, står det på hjemmesiden til Humar.

- Takk for en ny fødselsdag alle sammen. Livet er vakkert! skriver han.

Farlig fjell

Humar er en tollbetjent fra Stranje i Slovenia med over 1500 fjelltopper på samvittigheten. Men Nanga Parbat, verdens tiende høyeste fjelltopp, har han fremdeles til gode å nå toppen på. Etter å ha mislyktes for to år siden, la han denne gangen ut med to følgevenner. Grunnet det dårlige været snudde disse forrige torsdag, mens Humar bestemte seg for å gå videre. Fredag ba han om assistanse over radioen.

Trettién klatrere har tidligere omkommet i forsøket på å bestige tinden, som derav har fått navnet «Dødsfjellet». Den tyske fjellklatreren Herman Buhl nådde toppen i 1953.

Lykkelig: Humar var glad for å være tilbake i god behold etter å ha sittet fast nesten en uke på ei lita fjellhylle.