Overlevde eksplosjon i bil

STAVANGER/ EIGERSUND (Dagbladet): - Det er helt utrolig at Frode er i live, sier Ketil Skibstad. Nyttårsaften fikk han sjokkmeldingen om at bilen sønnen brukte på vei til fest, hadde eksplodert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eigersunderen Frode Skibstad (22), hans kjæreste og to venner var på vei til nyttårsfest i nabokommunen Bjerkreim da det utrolige skjedde. På uforklarlig vis eksploderte de tre familiepakkene med fyrverkeri som lå i bagasjerommet.

Sprengkraften fra eksplosjonen var så voldsom at både dører og vinduer i den lille Opelen ble revet i filler.
Selv taket løsnet, og bagasjelokket ble slengt som et livsfarlig prosjektil gjennom lufta. Politiet fant et av billyktene 60 meter unna vraket.

Sjokkbølgen fra smellet ødela trommehinnene til de fire som satt i bilen, og alle ble sendt til sykehus med brannskader i ansiktet. Frode fikk i tillegg punktert begge lungene. Den 22 år gamle sveiseren ble midlertidig lammet i beina, og måtte karre seg ut av vraket med sine blodige hender.

- At en av de fire skulle overleve, ville vært utrolig. At alle fire kom fra ulykken med livet i behold er et under, sier Skibstad.

Lamslått

Politiet har foreløpig ingen idé om hvorfor fyrverkeriet plutselig eksploderte, men vakthavende lensmann i Bjerkreim sier at det ikke er noe som tyder at fyrverkeriet ble tent på, eller at det fantes andre eksplosiver i bilen.

Ketil Skibstad tror svaret ligger i den svære bilstereoforsterkeren som lå og dunket i bagasjerommet mens de fire kjørte til fest.

- Det var Frodes kjæreste som kjørte. Idet hun skrudde ned volumet, smalt det. Jeg er ingen ekspert, men personlig tror jeg det var statisk elektrisitet som antente rakettene, sier Skibstad.

Han og kona fikk et skikkelig sjokk da de fikk meldingen om hva som hadde skjedd.

- Vi ble lamslått av beskjeden, og tenkte det verste. Men nå er vi bare glade for at Frode og de tre andre fortsatt er i live, sier 22-åringens foreldre.

En gåte

Henrik Søiland, vakthavende plastkirurg ved Sentralsjukehuset i Rogaland, fikk de eksplosjonsskadde rogalendingene til behandling. De hadde avsvidd hår, brannskader og skrubbsår. Sykehuspersonalet måtte også fjerne kruttslam fra ansiktene deres.

De må ligge på sykehuset i minst fem dager, men det er liten sjanse for at noen av dem får varige mén.

- De har vært usedvanlig heldige, slår kirurg Henrik Søiland fast.

Lensmannen i Bjerkreim har samlet spor på åstedet, men etterforskningen starter først til uka.

Tekniske eksperter ved andre politikamre må tilkalles for å finne svaret på den ufattelige rakettgåten.

- Vi har aldri verken sett eller hørt om noen liknende, sier lensmannsbetjent Kjell Klepp.

<B>LETTET: </B>Nå er vi bare glade for at Frode og de tre andre er i live, sier far Kjetil Skibstad.