Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overlevde fem måneder i drift

To menn ble funnet på en båt i Stillehavet i forrige uke etter å ha drevet rundt i fem måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lafaili Tofi (36) og Telea Pa'a (27) la ut i fiskebåten fra øya Vest-Samoa i Stillehavet sammen med to kamerater den 20. juni. Men en dramatisk hendelse under linefisket førte til at de måtte fjerne to påhengsmotorer: Store mengder fisk i garnene førte til at den syv meter lange fiskebåten ble dratt delvis under vann. Fiskerne rakk å kappe løs garnet, men måtte fjerne de to påhengsmotorene for ikke å synke.

De fire hadde ingen sjanse til å hindre sterke strømmer i å føre båten ut på det åpne havet. I nesten seks måneder drev den lille metallbåten på havet, og to av de fire døde underveis. Men tirsdag for seks dager siden ble den drivende båten oppdaget utenfor Papua New Guinea, 4000 kilometer fra Vest-Samoa, skriver AP.

De to mennene overlevde den grusomme ferden ved å fange fugler, fisk og samle regnvann. Den ene av dem, Lafaili Tofi, har snakket med AP på telefon fra sykehuset han er innlagt på. Han forteller at han var svært redd og ikke trodde at han ville overleve.

- Jeg føler meg bra nå, sier han. Han gleder seg til å komme hjem til kone og seks barn.

Legen Barry Kirby ved Alotau Hospital på Papua New Guinea sier at Lafaili Tofi og Telea Pa'a er ekstremt heldige som er i live.

- Hovedsaklig overlevde de på regnvann de samlet, noen små fisker de fanget og noen fugler som landet på båten. Jeg tror de overlevde på grunn av sterk vilje og fordi de gjorde de riktige tingene, sier han til AP.

_Det er et mirakel.

Fiskerne sendte opp flere nødbluss underveis når de så skip i horisonten. De drev tett mot flere øyer, blant annet Fiji, men ingen så nødsignalene de sendte ut. Først utenfor Papua New Guinea så en landsbyboer nødblussene. Han padlet ut til båten og fikk kontakt med de utslitte mennene.

Den ene av de to kunne ikke gå da han ble hentet i land. - Han var en uke unna døden, sier legen.

Den andre mannen var i forholdsvis god form og kunne gå ved egen hjelp.

HJEM: </B> Den 20.juni reiste de fire fra Vest-Samoa for å fiske. I et halvt år har familiene trodd at alle var døde.
Hele Norges coronakart