Overlevde flammeinferno

Samtlige 309 var akkurat evakuert fra passasjerflyet da det eksploderte. Les om de dramatiske minuttene i tordenværet i Toronto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Passasjerflyet skled 200 meter forbi rullebanen på Pearson flyplass klokka 22.03 norsk tid, og krasjet i grøfta. Som ved et mirakel kom samtlige 297 passasjerer og besetningen på 12 seg ut før flyet eksploderte i et flammehav like ved en av Canadas mest trafikerte motorveier.

- Det skjedde så raskt, som om vi var i en film. Først trodde vi at vi hadde landet trygt, og flere klappet. Sekunder seinere begynte vi å bevege på oss voldsomt, og alt var tydeligvis ikke ok. Plutselig manglet en vinge. Oksygenmaskene kom aldri ned, og flyet ble fylt med røyk, forteller Toronto-kvinnen Gwen Dunlop som var på vei hjem fra Frankrike-ferien med Air Frances Airbus A340.

- En av flyvertene sa at vi måtte roe oss ned og at alt var ok, men flyet sto i brann og røyken veltet inn, sier Dunlop til nyhetsbyrået AP.

Mistenker lynnedslag

Like etter ulykken fryktet eksperter på flysikkerhet et betydelig antall omkomne, men siste skaderapport melder om 43 passasjerer med mindre skader.

- Dette er intet mindre enn et mirakel, fastslår Canadas transportminister Jean Lapierre.

Trolig skyldtes krasjlandingen kraftig uvær. Det var sterke vinder ved rullebanen, og tordenvær.

- Strømmen forsvant like før landing. Kanskje vi ble truffet av lyn. Vi hadde en helvetes berg-og-dalbane-tur gjennom den grøfta, sier passasjer Roel Bramar som hoppet ned nødsklia like etter at flyet hadde stanset den ville ferden.

BRENNER VED MOTORVEI: Flymaskinen sto i brann i en grøft like ved en større motorvei hvor det passerte mange kjøretøy da ulykken skjedde ved 16-tiden lokal tid. Foto: AP/SCANPIX
BRENNER VED MOTORVEI: Flymaskinen sto i brann i en grøft like ved en større motorvei hvor det passerte mange kjøretøy da ulykken skjedde ved 16-tiden lokal tid. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Ringte hjem under broa

Andre passasjerer hoppet ut flyet uten å vente på skliene. Det ble fullt kaos fordi ingen på bakken hadde forventet noen problemer med landingen, og ingen sto klar til å organisere evakueringen fra det brennende flyet. Flere passasjerer tok seg til motorveien og fikk haik av forbipasserende.

- Vi forsøkte å komme oss opp bakken, men det var bare leire og vi mistet skoene. Kraftig regn og torden og lyn gjorde dramaet vårt verre, sier Gwen Dunlop.

Noen fant ly under en bro der de kunne ringe sine kjære og fortelle om ulykken og at de var i live. Pårørende og venner ble gjenforent med de våte passasjerene på Sheraton-hotellet ved flyplassen. Lauren Langille (15) ble møtt av faren sin som ventet med gassballonger.

- Det var mye panikk i flyet, men flyvertene var flinke til å roe oss ned, forteller jenta til nyhetsbyrået AP.

Det var mannskapet som utløste sklien og kapteinen som ga ordre om hvordan passasjerene skulle forholde seg. Brannbiler var raskt på stedet og sprutet vann på flammene.

Årsaker

Et voldsomt vindkast kan være årsak til ulykken. Slike kan oppstå helt lokalt. Flere amerikanske flyplasser har etter en liknende ulykke installert vindmålere over hele flyplassen for å unngå at en «mikrostorm» skal bli uregistrert.

Flyet er en Airbus 340. Det er på dagen 20 år siden en tilsvarende ulykke i Dallas i Texas. Det var denne ulykken som fikk USA til å innføre nye regler for vindmåling på flyplassene.

En annen mulig ulykkesårsak er at vannplaning fikk airbusen til å skli av rullebanen etter en vanskelig landing.

Flyplassen var pålagt en såkalt «Red Alert» da ulykken inntraff: Grunnet værforholdene, spesielt frykten for lynnedslag og voldsom vind, var alt bakkemannskap beordret innendørs. Flyet fikk likefullt klarering for landing.

Pearson flyplass er Canadas travleste flyplass, med 28 millioner passasjerer i 2004.

<B>TAS HÅND OM: Passasjerene ble forent med de som ventet på dem på terminalen.
SLUKNINGSARBEID: Voldsomme bilder til tross - ingen kom alvorlig til skade i forbindelse med flyulykken i Toronto i går kveld.
AIRBUS A340
<B>MIRAKULØST I LIVE: Heather (høyre) og Lauren Langille feirer at de har kommet seg trygt til parkeringsplassen utenfor lufthavna.
43 SKADDE: De fleste passasjerne kunne forlate flyplassen uten fysiske skader. 43 personer er bekreftet lettere skadd.