Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overlevde flykrasj og flodbølgen

Den svenske familien Askvall krasjet med fly i 1991 og var i Phuket i romjula.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) For andre gang kom familien Askvall fra en katastrofe med livet i behold.

• 27. desember 1991 krasjet et SAS-fly i Gottröra. Alle 129 personene, deriblant Petter Askvall og kona Susanne, overlevde.

• 26. desember 2004 var ekteparet på ferie i Phuket i Thailand med sine to barn - Cornelia (11) og Ture (7) - da flodbølgen skyldte over øya. Også denne gangen kom de fra det med livet i behold.

Følsomme nerver

- At vi overlevde også denne gangen tror jeg skyldes at vi forberedte oss på at det var alvor da hele bungalowen begynte å riste. Vi har følsomme nerver, langt ut i fingerspissene, etter flykrasjen, sier Susanne til Expressen.

De hadde vært i ferieparadiset i to dager da katastrofen inntraff.

- Vi så at mennesker løp mot stranda. Jeg spurte kona om kongen var på besøk eller om det var en elefant på stranda, sier Petter.

Det var tsunamien.

DELTE SEG: Flyet delte seg i krasjet, og ekteparet Askvall ble adskilt. Petter ble kastet ut av flyet, mens Susanne ble i flyet. Foto: Mikael Sjöberg/Expressen
DELTE SEG: Flyet delte seg i krasjet, og ekteparet Askvall ble adskilt. Petter ble kastet ut av flyet, mens Susanne ble i flyet. Foto: Mikael Sjöberg/Expressen Vis mer

Familien sprang for livet og kom seg opp på en mur bak hotellet.

Flyet delt i tre

Årsaken til flyulykken ved Arlanda utenfor Stockholm i 1991 var at vingene ikke ble av-iset.

- Vi kjente på oss at noe var galt allerede da vi gikk inn i flyet. Jeg var urolig, og følte at noe var galt, sier Petter Askvall.

Fra 1000 meters høyde, rett etter avgang, begynte flyet å styrte mot bakken.

- Jeg så ut av vinduet helt til vinga begynte å kappe av tretoppene. Da plasserte jeg hodet mellom beina. Flyet ble delt i tre deler, og det ble en stor sprekke rett foran oss. Det sprutet snø og is i ansiktene våre. Deretter ble alt svart, forklarer han.

Petter ble kastet ut av flyet, mens kona ble sittende inni.

Selv om det nå er 13 år siden ulykken sliter paret fortsatt når de skal fly. Hjemreisen fra Thailand ble derfor en ny prøvelse.

Det blåste mellom 20 og 25 sekundmeter, og var derfor mye turbulens i flyet. Det var kaos og folk gråt og kastet opp.

- Da tenkte vi naturlig nok tilbake til Gottröra, sier Petter Askvall.

ALLE FIRE KOM HJEM: Petter (41), Cornelia (11), Ture (7) og Susanne (39) Askvall kom seg uskadd fra tsunamien i Thailand.
INGEN DØDE: Alle 129 personene ombord overlevde det stygge flykrasjet utenfor Stockholm i 1991.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media