Overlevde flystyrt

Pål Stefan Dinessen overlevde i går en dramatisk flystyrt i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinessen satt fastklemt i flyvraket, men slapp unna med lettere skader.

Rett etter at småflyet tok av fra øya Pattaya i Thailand, styrtet det på et jorde fra 150 meters høyde. Mirakuløst nok overlevde alle om bord.

Først til «Kursk»

- Vi hadde utrolig flaks. Det er helt ubegripelig at ni mennesker kunne forlate det ødelagte flyet levende. Jeg gikk rett bort til piloten etter ulykken, og takket ham for dyktig flyging, sier Pål Stefan Dinessen, som er fra Bergen.

36-åringen var eneste nordmann om bord på småflyet av modellen Britten-Norman BNA2 Islander.

Dinessen ble verdenskjent da han for to år siden tok seg ned til atomubåten «Kursk» i Barentshavet som første dypdykker sammen med Jon Are Hvalbye.

De to tok seg 100 meter ned under havflaten, for å redde eventuelle overlevende i vraket av den russiske atomubåten. Da dykkerne gikk ned, antok man at det kunne være levende blant mannskapet på 118 russere. Men ubåten var fylt med vann, og Dinessen fortalte at da han stengte luka på ubåten, tenkte han at han «forseglet en grav».

I dag jobber Dinessen i Nordsjøen og bor i Thailand sammen med kona Tuenjai. En av hobbyene er fallskjermhopping, og i går formiddag thailandsk tid tok den erfarne hopperen turen til Skydive fallskjermklubb for å gjøre et såkalt freefly-hopp.

- Vi tok av som normalt, men etter 25 sekunder fikk vi problemer etter kraftig vind fra siden. Da vi plutselig gikk ned mot bakken, følte jeg på meg at det kom til å gå galt. Men vi var utrolig heldige. Vi var åtte hoppere i tillegg til piloten. Seks måtte til sykehuset, men ingen ble alvorlig skadd, sier Dinessen.

Selv ble han sittende fast i flyvraket. Men da de andre hopperne hadde kommet seg ut, fikk de løftet såpass på flyet at Dinessen fikk løs hånda som lå i klem.

- Vi er utstyrt med kniv i tilfelle vi må skjære løs skjermen. Da jeg lå fastklemt, tenkte jeg på hva jeg måtte gjøre med armen dersom flyet begynte å brenne, sier han.

Skulle vært med

Svenske Magnus Salkojärvi (34) og lillesøsteren på 18 år var vitner til krasjet. De skulle egentlig hoppe i fallskjerm fra det samme flyet, men fikk ikke plass og måtte vente på neste tur.

- Vi så flyet ta av og det så helt normalt ut, men etter en liten stund gikk noe veldig feil. En av flyets to motorer stoppet, deretter styrtet det mot marken. En kvinne ved siden av meg besvimte. Hennes sønn satt i flyet, sier Magnus Salkojärvi til expressen.se.

Piloten forsøkte å nødlande, men tapte hastighet og høyde, og krasjet ned mot marken. Flyet hadde ikke tilstrekkelig høyde til at fallskjermhopperne kunne kaste seg ut med skjermene.

Proft behandlet

Etter en hektisk dag med flykrasj og sykehusbesøk har Dinessen endelig kommet seg hjem. Han har rg ringt sin mor i Bergen, for å fortelle at alt står bra til.

- Alt har blitt behandlet profesjonelt her nede. Ulykken blir nå gransket, og jeg regner med at vi snart får vite hva som skjedde, sier Dinessen.

Vindseilingen han hadde planlagt å gjøre i morgen, må han utsette.

- Det tar nok ei tid før armen blir bra. Men da blir det flere hopp, sier nordmannen.

TOTALVRAK: Det lille småflyet var helt ødelagt etter at det krasjet i bakken, men «Kursk-dykkeren» Pål Dinessen, flygeren og de sju andre fallskjermhopperne om bord kom fra ulykken med lettere skader.
HELDIG: Pål Stefan Dinessen og kona Tuenjai.