Overlevde i en pickup

-  Engel, engel, kom til meg, ropte tre år gamle Charlotte da hun fosset gjennom bølgene i morens armer. Familien Gundersen fra Sandefjord overlevde tsunamien i en pickup.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD (Dagbladet): Star Tours familiehotell Blue Village Pakarang i Khao Lak ble jevnet med jorda av flodbølgene som slo inn over paradiset 2. juledag. Dagbladet har møtt en av de to norske familiene som ferierte der og som unnslapp døden. Over femti norske menn, kvinner og barn mistet livet.

Roy (44) og Lisbeth (38) Saltnes Gundersen overlevde med barna Christoffer (6) og Charlotte (4) i en Toyota pickup. Den fungerte som en båt i bølgene.

-  Vi har hatt englevakt, det er jeg sikker på, sier Lisbeth til Dagbladet.

-  Den mest naturlige utgangen er at vi skulle vært døde, mener Roy.

Christoffer valgte plassen

De hadde vært på elefanttur i jungelen dagen før. Mange av dem de var sammen med på turen er borte. Og nettopp fordi det hadde blitt seint dagen før, og fordi turen i jungelen var slitsom, spiste de frokost litt seint 2. juledag.

-  Jeg var litt irritert fordi vi var så seine. Vi kom oss ikke ned til restauranten før klokka var kvart på elleve, sier Roy, før han tenker på hvor de hadde vært om dagen deres hadde startet tidligere. Begge barna var gjester i Blue Villages Bamseklubb-basseng. Det forsvant i bølgene. Det gjorde alle som satt i det også.

Men familien Gundersen satt i restauranten, ved bordet som sto nærmest utgangen. Det var Christoffer som insisterte på at de skulle sitte akkurat der. De rakk bare å hente maten fra buffeten før de så hva som kom.

-  Jeg så bølgen da jeg så bakover, skyter Christoffer inn mens han leker med lillesøsteren på barnerommet ved siden av.

-  Det liknet på sjokolademelk, sier nå fire år gamle Charlotte.

-  Såkorn, mente Christoffer.

Livsviktige avgjørelser

Den 10- 15 meter høye bølgen var rundt 200 meter unna da Lisbeth skjønte at det ikke var en vanlig bølge som var på vei. Hun plukket opp Christoffer og hylte til Roy at han måtte få tak i Charlotte og begynne å løpe. De løp ti meter før vannet tok dem igjen, men

de meterne var akkurat nok.

For bak restaurantveggen sto pickupen. Ingen satt i førerhuset, men en liten thailandsk gutt satt på lasteplanet.

Det var plass til familien der også. Lisbeth, Charlotte og Christoffer kom seg oppå før strømmen løftet bilen opp fra bakken. Roy ble hengende på utsida mens malstrømmen trakk ham nedover. De hadde knapt rukket å tenke før de satt der.

-  Instinktet sa at vi ikke kunne svømme i bølgene. Bilen kunne fungere som båt, tenkte jeg, sier Lisbeth.

-  Jeg reagerte bare på instinkt. Hadde ikke den bilen vært der, hadde vi ikke sittet her nå.

Styrte med kroppen

Sekunder etter at Lisbeth trakk Roy opp på lasteplanet begynte den vanvittige ferden på bølgen. Trær, solstoler og andre ting som kom susende gjennom de frådende vannmassene slo inn i siden på bilen. Den var familiens skjold, ikke bare mot vannet, men mot de dødelige tingene som kom sammen med det.

-  Bilen ble jo helt smadret. Vi hørte lydene. Det smalt overalt, og et tre knuste hele fronten av bilen, forteller Roy.

Heldigvis var fronten av bølgen passert da bilen de satt i begynte å bevege seg. Sekundene det tok å løfte bilen opp fra bakken forsinket dem såpass at bølgen ryddet veien videre. Likevel sto det palmer og høyspentmaster i veien for dem. Roy satt på lasteplanet og styrte med sin egen kroppsvekt.

-  Sank bilen på den ene siden, lente jeg meg alt jeg kunne ned mot gulvet på den andre. Utrolig nok balanserte bilen seg, sier Roy.

Klamret seg til trærne

Etter vel to kilometer i bølgene forsvant bilen også. Da strømmen ble jevnere sank den med snuten først. Lisbeth kastet seg i vannet, tok tre svømmetak med Charlotte under armen og fikk tak i en trestamme som kom flytende.

Roy var i ferd med å synke da han fikk tak i en dørbit som holdt ham flytende lenge nok til å få tak i en madrass. Men marerittet var ikke over.

-  Vi kolliderte med palmer i hvert fall to ganger og gikk under. Jeg tenkte at Charlotte er bare tre år. Hun skal ikke dø ennå, forteller Lisbeth. Både hun og Charlotte var sikre på at de skulle drukne.

Fikk hjelp

En motbølge slår mot dem, og vannet roer seg et øyeblikk. En ung thailandsk gutt satt i et tre, og dro dem opp til tryggheten.

Der ble de sittende i 20- 30 minutter, redde for at en slange i treet skulle våkne.

Roy og Christoffer klarte også å komme seg opp i en palme et par hundre meter bortenfor.

Da vannet trakk seg tilbake ble de ledet ut av vannet av thailenderen. Før han forsvant.

I kaoset etterpå traff de dem alle sammen. De andre familiene som hadde mistet noen av sine. Familien Gundersen syns det var vanskelig. De hadde jo alle sine i trygghet.

-  Da jeg skjønte at vi kunne overleve, knakk jeg sammen. Da la jeg meg ned på gulvet og begynte å gråte, forteller Roy.

OVERLEVDE: Charlotte, Lisbeth, Christoffer og Roy overlevde flodbølgen i Khao Lak ved hjelp av en pickup.