Krigen mellom Israel og Hamas:

Overlevde marerittet: - Føler meg skyldig

Vlada Patapov forteller om flukten fra Hamas 7. oktober.

LØP FOR LIVET: Videoen av Vlada som flykter fra Hamas gikk viralt etter angrepet 7. oktober. Foto: Skjermdump
LØP FOR LIVET: Videoen av Vlada som flykter fra Hamas gikk viralt etter angrepet 7. oktober. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert

Den 25 år gamle ettbarnsmora endte midt i blodbadet da Hamas gikk til angrep under Nova-festivalen 7. oktober.

I etterkant av angrepet har bilder og videoer av kvinnen gått viralt, og hun har blitt kjent som «the lady in red» på grunn av et rødt sjal hun bar da hun desperat forsøkte å flykte fra skuddregnet.

I et intervju med The Daily Mail forteller ukrainskfødte Vlada Patapov nå hvordan hun kom seg levende fra angrepet og hjem til den tre år gamle datteren Romi.

Angrepet

- Det merkelige er at jeg ikke ville dra på festivalen. Det var bare en «i siste liten»-greie, forteller Vlada til avisa.

25-åringen var en av mange som deltok på festivalen 7. oktober. Hun dro sammen med partneren Matan og venninnen Mai.

- Jeg syntes den gangen det var rart å ha en festival så nær grensen til Gaza, hvor raketter kom over nå og da, men jeg tenkte at arrangørene trodde at det er trygt, ellers ville de vel ikke arrangere det, sier hun videre.

Rundt klokka 03.00 legger Vlada seg til å sove i teltet sitt. Klokka 06.30 våkner hun brått av at flyalarmen går av på telefonen hennes.

- Jeg så etter Matan og Mai, og jeg hørte umiddelbart skyting. Det var høyt og veldig nære oss. I noen sekunder skjønte jeg ikke hva som skjedde, og så skrek Matan at vi bare måtte løpe til bilen.

STERKE INNTRYKK: Videoer viser unge sivile bli kidnappet og tatt som gisler, deriblant den 25 år gamle israelske studenten Noa Argamani. Video: Twitter. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Største klemmen noensinne

De tre festivaldeltakerne kaster seg i bilen, men de kommer ikke langt før de blir møtt og skutt på av nye Hamas-krigere, forteller hun. Biljakten ender på et jorde, hvor bilen blir sittende fast, ifølge 25-åringen.

- Vi visste ikke hva vi skulle gjøre eller hvor vi skulle dra, og alt jeg kunne tenke på var Romi. Jeg så hele tida ansiktet hennes for meg og sa til meg selv at noen måtte overleve for henne.

Vlada forteller videre at de løp mot noen trær, og at hun kom bort fra partneren Matan. Det hele ender når en forbipasserende bil plukker opp de to kvinnene og tar dem til sikkerhet. Matan får skyss med en annen forbipasserende bil.

Mer enn 360 unge festdeltakere ble skutt, slått eller brent i hjel da Hamas-soldater stormet festivalplassen nær Israel-Gaza grensen i oktober. Ytterligere 40 ble tatt som gisler, ifølge BBC.

Vlada, Matan og Mai er blant de heldige som kom seg helskinnet fra angrepet.

- Noen ganger føler jeg meg skyldig for at jeg overlevde, og at andre ikke klarte det, og det som skjedde med meg varte bare i kanskje 18 timer, men for mange pågår smerten fortsatt, og jeg tenker på gislene som fortsatt er i Gaza. Vi må ikke glemme dem, sier hun.

- Den lengste delen var å vente ved basen før jeg kunne bli hentet og dra hjem og se Romi. Jeg ga henne den største klemmen noensinne, forteller Vlada.