Overlevde marerittet

I går kveld ble Kristian Holm (27), Vegard Haukeland (24), David Andersson (24) og Anders Bennitz (24) reddet etter to lange døgn, alene og i nød, omgitt av livsfarlige bresprekker i isødet på Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONGYEARBYEN (Dagbladet): - Vi har hatt to forferdelig harde døgn. Nå er vi bare utrolig lettet, sier Kristian Holms far Ragnar til Dagbladet.

En av de fire skal være lettere skadd. Familien håper nå dette ikke er av alvorlig art - uansett hvem den skadde måtte være.

- Jeg er uendelig glad for å få gutten min tilbake, sier Gro Bjartveit til NRK Troms og Finnmark.

Moren til Vegard Haukeland (24) er sliten etter tøffe døgn med lite søvn. Hun roser støtteapparatet som har vært etablert i forbindelse med leteaksjonen.

- Vi er blitt fantastisk godt tatt imot og har fått den informasjonen vi trengte hele veien. Det har vært forferdelig å vente, sier hun.

Klokka 20 i går kunne bakkemannskapene, som på ettermiddagen i går tok seg fram til det farlige området på breen Lomonosovfonna ved hjelp av snøscooter, ski og tau, se tre oppreiste menn vinke til hjelpemannskapene. De observerte også et telt.

- Redningsmennene fyrte først av et knallskudd og fikk positivt svar, deretter gjorde de den positive observasjonen, sier fungerende Sysselmann på Svalbard, Odd Olsen Ingerø, til Dagbladet.

God behold

Etter å ha tatt seg fram de siste meterne til de fire savnede, kunne de konstatere at alle fire var i god behold. Bare én person var påført skade.

De fire har etter forholdene hatt det rimelig bra i teltet.

- Vi er utrolig glade for at vi har funnet dem i så god behold. Det som har skjedd er at de har kjørt utfor en brekul og havarert. Her har de slått opp telt. Dårlig sikt, i kombinasjon med en kupert isbre, har isolert dem, sier Sissel Aarvik ved sysselmannskontoret.

Redningsoperasjonen bakkemannskapene gjennomførte i går, karakteriseres som svært risikofylt.

- Alt er hvitt der oppe. Det er hvitt på bakken og hvitt i himmelen. De som har dratt opp der og funnet dem, er de beste. De siste meterne måtte de gå i taulag. Store flater, bresprekker og snøbruer gjør operasjonen vanskelig, forklarer Aarvik.

Seint i går kveld kom de fire tilbake til Longyearbyen. Der ventet det legesjekk ved sykehuset.

Området de fire satt fast i er på Universitetsstudiene på Svalbards (UNIS) kart avmerket som et spesielt farlig sprekkområde. I flere dager ble det lett etter de fire uten tegn til liv, foruten nødsignalene. I går snudde det.

Nordmannen Vegard Haukeland (24) og svenskene David Andersson (24) og Anders Bennitz (24) er studenter ved UNIS.

Den fjerde, Kristian Holm, er fra Trosterud i Oslo. Han har fram til nylig studert på fastlandet, men bor nå på Svalbard for en periode. De fire er gode turkamerater.

Feilnavigert

Mye tyder på at de fire kameratene har sporet ut av sin planlagte trasé over isbreen på vei mot Svalbards høyeste fjell, Newton-toppen.

Nødpeilesenderen sendte signal fra et område som ligger mellom 500 og 1000 meter fra det som er traseen andre har brukt denne vinteren. Det er ingen kjent grunn til at de fire skulle ha valgt en annen rute enn den andre har brukt bare dager i forveien.

Trolig har uvær og dårlig sikt ført til at de fire har havet i uføre. Området de fire var i, er på UNIS' kart avmerket med flere røde streker.

Strekene indikerer sprekker:

Turkameratene var altså i et livsfarlig område.

- Vi vet dette er et betydelig sprekkområde, sier Olav Tombre hos Sysselmannen.

- Trolig har de bommet litt på traseen, mener Svalbardposten-redaktør Torbjørn Pedersen.

Ikke isbjørn

Turkameratene betegnes som turvante, og var utstyrt med gode klær, telt, GPS og primus.

I tillegg var de bevæpnet i tråd med lokalt reglement: På hele Svalbard er det isbjørn, og utenfor Longyearbyen skal man være bevæpnet. I 1200 meters høyde er imidlertid sjansen for å støte på dyrene minimal.

Lasse Lønnum er direktør på USIS. Han sier til Dagbladet at det er mulig å overleve i mer enn ei uke bare ved hjelp av snø smeltet på primus.

- Det er ikke kaféstudenter som kommer hit. Det er folk som har en interesse for Svalbard-livet, understreker Lønnum.

Omfavnes av mamma: Den skadde Vegard Haukeland (24) omfavnes av sin mor, Gro Bjartveit, på Longyerbyen lufthavn seint i går kveld. Hans tre turkamerater var i natt på vei ut av isødet med snøscooter.