Overlevde på urin og kullbiter

Slektningene hadde allerede gravlagt brødrene Meng.Etter seks døgn fant de dagslyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Familien hadde allerede avviklet begravelsesrituale over de to gruvearbeiderbrødrene som ble levende begravd da en ulovlig kullgruve raste sammen i Fangshan-distriktet i Beijing forrige fredag. Letemannskaper ga opp redningsaksjonen allerede dagen etter ulykken på grunn av faren for egne liv og minimal sjanse til å finne brødrene i live.

Drøyt 130 timer - nesten seks døgn seinere - kom brødrene Meng Xianchen og Meng Xianyou på mirakuløst vis tilbake i live til jordens overflate.

- Aldri, aldri tilbake til gruvene igjen. Noen lærer av skader, vi lærte vår lekse med livet som innsats, fortalte de to brødrene fra indre Mongolia på et sykehus i Beijing før helgen til den statlige avisa Beijing News.

Dramaet rundt den mirakuløse redningen ble først kjent for vestlige medier i dag - 11 dager etter at 181 arbeidere i den østlige Shandong-provinsen ble overflommet av vann mens de var på jobb nede i en kullgruve der.

I følge nyhetsbyrået AP sier kinesiske myndigheter i dag at de ennå ikke har gitt å finne folk i live der.

Det håpet tror neppe mirakelbrødrene Meng er særlig stort etter den erfaringen de gjorde seks døgn under bakken - uten flomvann.

Bare nyreskader

Legene ved sykehuset i Beijing sier at brødrene har sluppet fra skrekkopplevelsen med nyreskader på grunn av vannmangel.

 MIRAKELBRØDRENE: : Etter seks døgn ble Meng Xianchen og Meng Xianyao gjenforent med sine koner på sykehuset i Beijing. De hadde allerede gjennomført begravelsesritualet for sine gruvearbeidermenn. Foto: Scanpix/Reuters.
MIRAKELBRØDRENE: : Etter seks døgn ble Meng Xianchen og Meng Xianyao gjenforent med sine koner på sykehuset i Beijing. De hadde allerede gjennomført begravelsesritualet for sine gruvearbeidermenn. Foto: Scanpix/Reuters. Vis mer

- Mot slutten var vi så sultne at vi spiste kullbiter og syntes det smakte aldeles nydelig.

Nede i gruvegangen fant de to tomme vannflasker, og til slutt måtte de drikke sin egen urin.

- Vi greide bare å svelge litt ad gangen. Da ville vi bare gråte , forteller Meng Xianchen til Bejing News.

- Kona er jo ikke pen

Brødrene berget psyken med galgenhumor da gravelydene stoppet og de skjønte at leteaksjonen var stoppet.

Meng Xianyou fabulerte først over hvem som kom til å flytte inn i leiligheten han hadde planlagt å kjøpe til seg og kona.

- Jeg lo også, og sa at min kone kunne finne seg en rik mann. Men så kom jeg på der nede at det ikke ville bli lett for henne å gifte seg igjen allikevel. Hun har jo to barn og er ikke pen, spøkte broren.

Med hjelp av av pinne og hendene gravde de seg 20 meter i luftlinje gjennom stein og kull i tre timers skifte. Det var bare plass til en av gangen.

Men redningstunnellene var mye lengre enn 20 meter. Brødrene fortalte at de mistet retningssatsen etter å ha gravd seg fram horisontakt de første dagene. Da la de om kursen bratt oppover, i 75 graders vinkel.

Dør 13 om dagen

I følge AP dør det 13 arbeidere hver eneste dag i kinesisk gruveindustri av branner, eksplosjoner eller oversvømmelser. Et utall gruveselskaper driver uten sikkerhetsregler for å tjene raske penger på den umettelige etterspørselen etter kullenergi i Kina.

Brødrene Meng forteller til Beijing News at de lot seg friste av høyere lønninger i en illegale delen av bransjen. Månedslønn: 265 dollar - ca. 1 600 kroner.

.  

HER ER 181 SAVNET: I en annen gruvelulykke i Kina forrige fredag - I Shandong-provinsen nordøst i landet - er ingen funnet i live etter at flomvann strømmet ned i gruvegangene. Her fra en aksjon forrige helg der andre gruvearbeidere forsøker å demme opp for vannet ved gruveåpningen.