Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overlevde SARS

To av SARS-pasientene sykepleier Pat Tamlin (42) behandlet døde. Så ble hun selv syk. Til Dagbladet forteller hun om hvordan hun nektet å gi tapt for SARS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I Norge er dere heldige, for dere har fått anledning til å forberede dere på hva som vil komme, sier den tøffe sykepleieren fra Canada til Dagbladet.

For en drøy måned siden jobbet hun som vanlig som sykepleier på akuttmottaket på Scarborough Grace Hospital i Toronto. Sykehuset fikk inn to pasienter med høy feber og luftveisproblemer.

- Jeg behandlet den første, som vi da mistenkte hadde tuberkulose. Vi hadde knapt hørt om SARS på dette tidspunktet. Men en av de andre sykepleierne på avdelingen er opprinnelig fra Kina, og hadde fått med seg ryktene som begynte å florere. Derfor, når vi behandlet den andre pasienten, skjønte vi at dette måtte være en SARS-pasient, forteller Tamlin.

Høy feber

Begge pasientene døde av sykdommen. Det ble slått full SARS-alarm i Canada. Noen dager seinere, under en nattevakt, ble også Tamlin dårlig.

- Jeg ble veldig varm, og tok feberen på meg selv. Jeg hadde feber, og reagerte på det, for jeg blir nær sagt aldri syk, forteller hun.

Sykehuset tok røntgen av lungene hennes og blodprøver. De første dagene lå hun syk hjemme.

- Først fikk jeg feber, helt opp i 39,7 grader. Jeg var kvalm, hodet spant, og jeg klarte knapt å komme meg ut av senga. Så kom de fryktelige magekrampene, og jeg ble enormt kortpustet. Jeg ble svakere for hver dag, og gikk ned åtte kilo. I den tilstanden klarer man ikke å ta til seg noe næring, forteller hun.

Aldri redd

Men hun sier selv at hun ikke ofret en tanke på om hun kunne dø av sykdommen.

- Tro meg, jeg var syk. Jeg har aldri vært så syk før i hele mitt liv. Men ikke på noe tidspunkt var jeg redd for å dø. Det hjalp å være sykepleier, for jeg visste derfor hva jeg kjempet mot. Jeg er ung, har god helse, røyker ikke, og har ingen underliggende sykdommer. Da dør man ikke av SARS. Det er viktig å få fram, også til de som nå går rundt og er redde i Norge, sier hun.

Overdrevet frykt

- Folk må skjønne at svært få dør av SARS. Ja, man blir fryktelig syk, og er du gammel eller sliter med andre sykdommer har du større sjanse for å dø. Men ryktet SARS har fått er veldig opphausset. Man får ikke SARS av å gå på gata i Toronto. Det er først og fremst blitt et «sykehusvirus».

Det bor om lag 3 millioner i Toronto. Bare et hundretall er blitt smittet av SARS.

- 70 av disse er kolleger av meg på sykehuset som har bekjempet sykdommen. De gjør en heltemodig innsats, sier hun stolt.

Gode naboer

I dag er Pat Tamlin friskmeldt. I en måned har familien vært i karantene i sitt eget hjem.

- Vi ble litt urolig da yngstedatteren min Carol (15) fikk feber. Men det viste seg å være ingenting. Nå kan vi igjen bevege oss fritt. Naboer og venner er ikke redde for å være sammen med oss, eller ta på oss. De har vært fantastiske, sier hun.

Mens de satt isolert, satte naboene middag utenfor døra hver eneste dag. Pats svigerinne gjorde innkjøp. Alle stilte opp for familien.

Helsemyndighetene ser nå ut til å ha fått kontroll over epidemien. Strenge tiltak på sykehusene har gitt resultater.

- Jeg håper erfaringene våre vil hjelpe land som Norge til å begrense utbruddet når det første SARS-offeret kommer, sier hun.

«SYKEHUSVIRUS»: Den kanadiske sykepleieren Pat Tamlin (42) ble nylig friskmeldt av SARS. Men viruset er først og fremst et «sykehusvirus», sier hun, og advarer mot å overdrive smittefaren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media