Overlevde sin andre ulykke

HAMAR (Dagbladet): Konduktør Jan Anders Arneberg (43) var den eneste NSB-ansatte på jobb som overlevde ulykken på Åsta. Det var hans andre togulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju i Hamar Arbeiderblad i går forteller han at han er takknemlig for at han overlevde, men at det er vanskelig å være glad.

- Alle har sagt at jeg må unne meg å være glad. Men jeg tenker på alle dem som ikke lenger lever, sier han.

Han tenker blant annet på lokomotivfører Egil Lodgaard som omkom:

- Lokføreren på det nordgående toget var en av de mest forsiktige og pålitelige vi har i NSB. Det er leit at media gjør ham til syndebukk.

Slo alarm

Da kollisjonen skjedde, var Arneberg bakerst i sørgående tog for å hente vann til en passasjer. Han kom til seg selv da en jernbanemann blant passasjerene spurte om han hadde varslet toglederen på Hamar om ulykken. Arneberg så flammene slå opp fra lokomotivet.

- Det er skjedd en katastrofe! Tilkall alt du har! sa Arneberg på alarmtelefonen til toglederen.

Konduktøren fikk spørsmål om hvor togene sto eksakt, og sprang med store smerter i ryggen 300 meter i togsporet til han fant et kilometerskilt - 183 kilometer, og rapporterte dette.

Politi tok over

Tilbake ved vognene satte han i gang med redningsarbeid, men etter kort tid var politiet på plass. De overtok ansvaret og ba Arneberg om å komme seg i sikkerhet.

På grunn av ryggskaden er Jan Anders Arneberg foreløpig sykemeldt. Hamarmannen vil tilbake på jobb, selv om dette er hans andre togulykke.

I januar 1992 var han med på Solørbanen da toget kolliderte med en kalkvogn på en planovergang på Namnå, og Arneberg var heldig som overlevde.

Han tror det blir rart å skulle se de faste passasjerene på Rørosbanen igjen.

- Jeg begynner nok å grine når jeg ser dem, sier han til Hamar Arbeiderblad.