Boris Johnson

Overlevde skjebnedagen: - Sjokkerende

Men motstanden ble større enn ekspertene trodde.

FÅR FORTSETTE: Førstelektor og Storbritannia-ekspert ved UiA, Erik Mustad, sier at kritikken mot Boris Johnson vil fortsette selv om han overlevde mistillitsforslaget. Video: AP, Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble ikke flertall for mistillit mot Boris Johnson. Statsministeren blir dermed sittende. Han fortsetter også som partileder. Det er klart etter avstemminga mandag.

148 representanter stemte for mistillitsforslaget mot Johnson, mens 211 stemte imot. Johnson trengte støtte fra 180 for å bli sittende. Antallet stemmer mot Johnson betegnes likevel som sjokkerende høyt. Nesten halvparten av hans egne stemte for mistillit.

Antallet stemmer mot Johnson betegnes likevel som sjokkerende høyt. Nesten halvparten av hans egne stemte for mistillit.

Mandag fremmet 55 av toryenes representanter i Underhuset et mistillitsforslag mot Johnson, med henvisning til den såkalte partygateskandalen der det gjentatte ganger ble holdt fester i Downing Street mens resten av Storbritannia var nedstengt under coronapandemien.

Tror alt vil ses i lys av dette

Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, sier seieren var «på hengende håret».

- Motstanden mot ham var nok høyere enn det de fleste eksperter i Storbritannia mente ville være komfortabelt for Boris Johnson. De sa at hvis han får flere enn 100-120 mot seg, så vil det hefte ved ham i tida som kommer, så det betyr at alle politiske beslutninger og avstemninger i Underhuset vil bli sett i lys av denne mistillitsavstemmingen, sier han til Dagbladet.

148 representanter stemte for mistillitsforslaget mot Johnson, mens 211 stemte imot. Johnson trengte støtte fra 180 for å bli sittende.

At det er nesten 150 stykker i hans eget parti som potensielt kan stemme mot ham, for eksempel i Underhuset, vil bli et stort heft for Boris Johnson i månedene som kommer, tror Mustad.

- Ingen garanti

Han mener en medvirkende faktor til at Johnson overlever, er frykten for å ikke kunne gjennomføre politikken Det konservative partiet gikk til valg på samtidig som man finner en ny leder.

- Hvis de nå hiver lederen sin, vil det ta to til tre måneder før de har en ny leder på plass, og det er ingen garanti for at de politisk gjennomføre lovnadene fra valgkampen og valgseieren blir gjennomført.

Det er heller ingen umiddelbare kandidater til å overta ledervervet, framholder Mustad.

- Det var nok også en av grunnene til at det er mye Boris Johnson akkurat nå. Det er ingen kronprins eller kronprinsesse som står klar til å ta over. Alle i regjeringen og kabinettet har sagt at de har støtter Boris Johnson, og det gjør de selvfølgelig fordi at hvis han overlever, som han gjorde, så tør de ikke sitte igjen med Svarteper.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer