Overlevde skred

HAMMERFEST/TROMSØ (Dagbladet): Naturkreftene herjet vilt med Svein Erling Nilsen, men finnmarkingen hentet fram skjulte krefter da snøraset feide ham ut i fjorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En mann må ha minst ei englevakt. Det var nok ikke min tur denne gangen, sier Nilsen til Dagbladet.

Den dramatiske opplevelsen sist onsdag kommer han aldri til å glemme. En barsk nordnorsk vinter holdt på å kreve enda et menneskeliv. Men Svein Erling lurte døden.

Han er mørbanket og har forstuet en ankel, ellers er han i fin form. I går lå kystfiskeren fremdeles på Hammerfest sykehus. Legene mener han ble hjulpet av sin gode fysiske form.

Onsdag raste uværet i hjembygda Sør-Tverrfjord i Loppa. Vind og snø fra Nordishavet skapte et hvitt ragnarok. Veien var stengt. Og langt oppe i stupbratte fjell truet skavlene med å løsne.

Under snøen

Ved 12-tida spente Nilsen på seg ski og ryggsekk. Han skulle gå til butikken for å handle og hente post.

- Da jeg var kommet innerst i fjorden hørte jeg et smell. Alt gikk så forferdelig raskt. Det neste jeg oppfattet var at snøen førte meg langt ut i fjorden. Det var beksvart.

- Da jeg åpnet øyene så jeg et massivt snølag over meg i vannet. Jeg må ha vært under i minst et minutt før jeg klarte å få hodet opp til overflata, sier han.

I ettertid makter han ikke å beskrive hvilke tanker som raste gjennom hodet hans. Nilsen lå aleine i et opprørt ishav. Bedre enn de fleste vet han hvor lite et menneske blir når naturen viser sin styrke.

- Det var sterk vind med storm i kastene, det bidro til at raset fort ble oppløst og ført utover fjorden, forteller Nilsen.

Grep tau

Det var drøye 500 meter over til den andre sida av fjorden, etter om lag 30 minutter hadde strøm og vind ført ham over. Hele tida kjempet han for å holde seg flytende.

- Jeg antar at gode norske vinterklær og en 40 liters ryggsekk har gitt meg litt ekstra oppdrift når jeg lå sjøen, mener han.

På den andre sida maktet han så vidt å gripe tak i et tau som var spent mellom ferjekaia og ei flytebrygge. Svein Erling trakk seg sjøl opp på land, med sine siste krefter tok han seg inn på et lite venterom på ferjekaia. Da hadde kroppstemperaturen sunket, han var sterkt nedkjølt.

- Det var så kaldt. Så djevelsk kaldt, sier han.

I mellomtida hadde vaktmester Halgeir Nilsen ved bygdeskolen sett at det var gått ras. Han ringte rundt i bygda for å sjekke om noen var savnet. Så satte han seg på snøscooteren og kjørte til rasområdet.

To personer var klar til å dra ut i båt og starte søk. De ble forundret - men glade - over å finne Svein Erling innendørs.

- De varmet meg med ulltepper og ga meg massasje i over to timer før legebåten fra kommunesenteret Øksfjord kom.

Rasopplevelsen har satt en støkk i ham. Men han skal tilbake til Sør-Tverrfjord, hvor flere familier i går evakuert.

- Hjem skal jeg, men neste gang det er slikt vær holder jeg meg innendørs, sier Nilsen.