Titanic

Overlevde «Titanic». Nå deler familien hans dramatiske historie

Hevder han er det eneste som overlevde begge 1900-tallets verste skipsforlis.

OVERLEVDE: George Beauchamps familie hevder han er den eneste som overlevde to av 1900-tallets mest dramatiske skipsforlis. Foto: SWNS
OVERLEVDE: George Beauchamps familie hevder han er den eneste som overlevde to av 1900-tallets mest dramatiske skipsforlis. Foto: SWNSVis mer

- Det var brak så høye som torden da det gikk under, og jeg hørte skrik da skipet sank.

Slik beskrev George Beauchamp de siste minuttene da det legendariske skipet «Titanic» traff et isfjell og sank ned i dypet av Atlanterhavet i 1912.

Han var blant de heldige som overlevde, og ble kalt inn til avhør i den britiske etterforskningen etter den fatale ulykken. Transkripsjoner av vitnemålet finnes fortsatt tilgjengelig på nett den dag i dag.

Han døde i 1944 i Southampton, 72 år gammel, som eneste overlevende etter 1900-tallets to verste maritime katastrofer, dersom vi skal tro familien. Nå, 75 år seinere, deler de hans dramatiske historie.

DRAMATISK: Et amerikansk cruiseskip opplevde store vanskeligheter da vinden fikk skipet til å tippe. - Traumatisk, sier en av passasjerene. Reporter: Elias Zahl-Pettersen. Video: CNN Vis mer

Løy om alderen

42 år gammel søkte Beauchamp jobben som fyrbøter om bord på «Titanic». Han skal ha løyet om alderen for å lande jobben, og fortalt rederiet at han var ti år yngre, skriver Independent.

I vitnemålet skal han ha fortalt at han sto med vann opp til livet før han fikk tillatelse til å forlate motorrommet. Han skal så ha beveget seg opp på dekk, der han hjalp passasjerer over i livbåt nummer 13, før han rodde seg selv og passasjerene i trygghet.

- Det var vanskelig å holde livbåten unna skipet og hindre vann fra å komme inn ... Vi ville dra tilbake for å hente flere, men båten var helt full, skal han ha sagt.

Livbåten ble reddet av «RMS Carpathia», et passasjerskip som fanget opp nødsignalene som ble sendt ut før skipet gikk ned. Kapteinen valgte å trosse de krevende forholdene og satt kursen mot ulykkesstedet, der de reddet over 700 passasjerer.

Senket i ubåt-angrep

Beauchamps familie tror han også var om bord på det britiske skipet «RMS Lusitania», da det ble senket under første verdenskrig. Skipet var i sin tid verdens største passasjerskip, men ble torpedert av en tysk ubåt utenfor kysten av Irland 7. mai 1915.

Ifølge Store norske leksikon var skipet sterkt finansiert av den britiske stat, med formål at det kunne stille til rådighet for britisk krigstjeneste ved behov. Som en konsekvens av «Titanic»-ulykken kort tid før, var denne utstyrt med nok livbåter til alle om bord.

Likevel måtte 1198 mennesker bøte med livet i angrepet. Familien hevder at Beauchamp var blant de 764 som ble reddet.

Fikk nok

Etter å ha kommet seg helskinnet unna, skal den erfarne seileren ha fått nok av ulykkene som så ut til å forfølge ham.

- Jeg har fått nok av store passasjerskip. Nå skal jeg jobbe på mindre båter, skal han ha sagt, ifølge familien.

Etter dette skal han ha flyttet til Hull, nord i England, der han i ti år jobbet på trålere og mindre skip. Seinere skal han ha flyttet til Southampton, der han endte sine dager.

Oldebarnet Susan Norton sier til nyhetsbyrået SWNS at hun er stolt av oldefaren og rollen han spilte i å redde flere passasjerers liv.