Overlevde to og en halv time i isvann

TROMSØ (Dagbladet): Eivis Jakobsen (50) kjempet for livet i to og en halv time i den iskalde Altafjorden lørdag. Mens kameraten Trond Jonas (49) lå livløs ved siden av, klamret Eivis seg fast i et isflak. - Det tok uendelig lang tid før vi fikk hjelp, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har hørt at mennesker som faller i isvann bare klarer seg noen minutter. Heldigvis glemte jeg å tenke på det, forteller Eivis til Dagbladet da vi møter henne på Regionsykehuset i Tromsø.

Vennen Trond druknet etter at de to gikk gjennom isen med snøscooter da de var på fisketur på Altafjorden.

Trodde isen var trygg

Trond Jonas og Eivis Jakobsen kjørte lørdag formiddag ut til Rafsbotn i Altafjorden for å fiske på isen. Været var godt, og de vurderte isen som sikker.

- Det var flere andre ute på fjorden, men det ble raskt mørkt og til slutt var vi alene. Vi bestemte oss derfor for å kjøre hjem, forteller hun.

Men fordi det var mørkt kom de to scooterkjørerne ut av kurs og havnet på et usikkert område av isen.

- Plutselig kjente vi at isen brast under oss, og scooteren gikk igjennom.

Reddet av vottene

- Med de store scootervottene klarte jeg å få et godt tak i isflaket, det var akkurat som om de frøs fast i isen. Trond hadde ingenting på hendene, og etter hvert mistet han taket i isflaket. En stund klamret han seg fast i meg, sier hun.

Men også hun mistet følelsen i kroppen, og snart hadde hun bare følelse i armene.

- Derfor kjente jeg ikke når han glapp taket i meg. Jeg var så redd for selv å miste grepet og torde ikke å snu meg for å se på Trond. Så ble han helt stille.

Utmattet

Eivis ligger nå på sykehuset, hun er utmattet og sliten, men ellers i god form. Hun er takknemlig for den jobben dykkerne gjorde, men stiller spørsmål ved at det tok over to timer før hun ble berget. De gikk gjennom isen klokka 15.00, klokka 17.10 ble de plukket opp.

Jakobsen venn, Hans Arne Hansen, som sto på land og fulgte redningsaksjonen, kritiserer redningsledelsen:

- Jeg og min bror ville hente en båt for å lette bergingen, men fikk beskjed om at det ikke var behov for det. Hjelpearbeiderne ville vente på Sea King-helikopteret fra Banak. Men fordi været var dårlig ble helikopteret forsinket, og vi ble bedt om å hente båt likevel, forteller han.

Lederen for brann- og redningskorpset i Alta, Knut Suhr, sier at han ikke kjenner til denne episoden.

Det var til slutt dykkerne Bjørn Tore Andersen og Jon Røkenes som reddet Eivis .

- Da jeg hørte dem, fikk jeg nytt mot og kjempet videre. Men så ble alt uklart. Da jeg kom til meg selv, var jeg i ambulanseflyet.

Også broren druknet

Trond Jonas omkom under samme omstendigheter som broren Leif Roger Jonas (35). I april 1998 kjørte han gjennom isen med snøscooter ved Lathari i Alta og druknet. Eivis kjente også Leif Roger Jonas.

- Jeg synes så ufattelig synd på foreldrene til Leif Roger og Trond. Det er fælt nok å miste én sønn, to er helt grusomt, sier hun lavmælt. Gleden over å være i live er sterkt blandet med sorgen hun føler på vegne av familien.

BERGET: Eivis Jakobsen (50) ligger på Regionsykehuset i Tromsø.