Overlevde under sin døde mor

Redningsmannskapene konstaterte at kvinnen de fant i ruinene var død, men da de i går trakk henne ut, oppdaget de det sju måneder gamle barnet hun hadde beskyttet med kroppen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnet var oversprøytet med morens blod, men i live etter 96 timer i ruinene. Nå ligger lille Murtza Ali på sykehuset i Bhuj. Legene sier han vil overleve.

Håpet svinner

I dagene som er gått siden jordskjelvet rammet delstaten Gujarat, har redningsmannskapet stadig funnet mennesker i live under bygninger så sammenraste at ingen trodde det kunne være overlevende i ruinene.

Slike gledesmeldinger har det vært mange av, men de blir stadig færre.

- Håpet om å finne overlevende svekkes for hver time, men så lenge det er håp, gir vi ikke opp. Ja, håpet svinner, men alle er ikke døde - ennå, sier Joachim Ahrens, talsmann for de sveitsiske redningsmannskapene i Bhuj til Associated Press.

Uutholdelig

Alle som kan, forsøker nå å ta seg ut av de hardest rammede områdene. Etterskjelvene som skaper tilløp til panikk, og mangelen på mat og vann gjør livet uutholdelig for de overlevende.

Det er rapportert om omfattende plyndring av lagerbygninger og butikker, men i dag er det knapt mer mat å stjele i de katastroferammede områdene. Et stort antall barn som har mistet sine foreldre, har ingen steder å gjøre av seg i byer som Bhuj og Ahmedabad.

Stanken fra råtnende lik omgir redningsarbeidere som fortsatt leter etter overlevende, og løshunder spiser av lik i ruinene. Haugene med lik vokser selv om kremeringsbålene nå brenner nær sagt døgnet rundt.

Hjelpeløse

- Landet er ikke i stand til å takle slike katastrofer, sa den indiske statsministeren, Atal Bihari Vajpayee, da han i går besøkte jordskjelvområdet.

Hjelpesendinger fra utlandet er i ferd med å komme på plass, men foreløpig mangler redningsmannskaper, leger og sykepleiere det meste, som bulldosere, kraner, generatorer, medisiner, mat og vann.

Dusinvis av bulldosere og titusenvis av ulltepper og telt er på vei sammen med feltsykehus og nødvendig medisinsk utstyr. Men i de fire døgnene som er gått siden katastrofeskjelvet, er bare en beskjeden del av hjelpen nådd fram.

OVERLEVDE: Sju måneder gamle Murtza Ali lå 96 timer i ruinene. Han overlevde takket være morens kroppsvarme. Men hun var død da redningsmannskapene fant dem.