Overlevde!

Toget kom susende i 80 km/t og traff Katalina Zorag (53) bakfra. Fortsatt spør Zorag seg selv om hvordan hun kunne overleve en slik ulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang forteller den lille kvinnen fra Budapest i Ungarn offentligheten om den ufattelige ulykken som rammet henne i Oslo januar 1999. Ufattelig fordi hun ble meid ned av et tog. Ufattelig fordi hun overlevde. Hun innser at man normalt blir drept når man blir påkjørt av et tog.

- For å være helt ærlig, så skjønner jeg fortsatt ikke hvordan jeg kunne overleve det. Kanskje det ikke er sant at jeg overlevde, at jeg ikke er her? sier hun undrende.

Nå slåss hun i Borgarting lagmannsrett for å få skadeerstatning etter ulykken. I Oslo tingrett fikk hun delvis medhold, men Jernbaneverket ved staten nekter erstatningsansvar og anket saken. Ankesaken ble avsluttet i går.

Snudd på hodet

For til tross for at hun overlevde, har ulykken snudd livet hennes på hodet. Fra å være en aktiv forretningskvinne med sitt eget reisebyrå i Budapest, er hun i dag sterkt redusert både fysisk og psykisk. De seks bruddene har grodd. Tennene hun fikk slått ut er erstattet med nye. Den punkterte lungen er leget. Men venstre arm vil for alltid forbli lam og smertene hjemsøker henne hver dag. Hun er satt ut av spill i arbeidslivet. Nå lever hun på 700 kroner i måneden i Ungarn.

Ulykkesdagen hadde hun vært på reiselivsmesse på Sjølyst i Oslo og skulle ta toget til bydelen Nordstrand hvor hun bodde hos en bekjent. Men hun bommet på stasjonen, og måtte bli med til neste stopp på banen, Hauketo stasjon. Der skulle hun ta et tog tilbake til Nordstrand.

Krysset togsporene

Zorag hadde aldri før vært på Hauketo stasjon og sier hun ikke skjønte hvordan hun skulle komme seg over til motsatt perrong. Undergangene på Hauketo er ikke merket med skilt og for ukjente er de vanskelige å oppdage. Hun valgte derfor å krysse sporene, slik hun hadde sett at noen lokale ungdommer gjøre.

Hun verken så eller hørte togsettet som kom susende i 90 kilometer i timen. Lokføreren kastet seg på nødbremsen og da lokomotivet traff Zorga er farten beregnet til 80 kilometer i timen. Hun ble truffet i venstre del av ryggen og slengt ut på siden av togsporet.

- Et av livets under

Advokat Marianne Jøranlid Reusch mener undergangene på Hauketo stasjon er for dårlig merket. I tillegg påpeker hun at det ikke er skilt som advarer mot kryssing av togsporene.

- Vi krever en erstatning på maksimum 500000 kroner, sier Reusch.

STORE SKADER: Lokomotivet traff Katalina Zorga bakfra på venstre side av ryggen. Hun fikk en rekke brudd og andre skader, men overlevde utrolig nok. I dag er hun lammet i venstre underarm.