«Overlevelse krever drap»

Jeff Weise (17) skal ha brukt navnet Dødsengelen på en naziside på nett. Les hva han skrev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 17-åringen drepte ni elever og tok sitt eget liv på Red Lake High School i Minnesota i går kveld norsk tid. Politiet leter fortsatt etter et motiv, men Weise skal tidligere ha vært i søkelyset for trusler om å gå amok med våpen på skolen på Hitlers bursdag, 20. april.

Dagbladet.no har funnet det som skal være hans egen presentasjonsside på nettet. Her skriver Weise at yndlingssitatet hans er: «Overlevelse krever drap, slik at de beste kan overleve». Sitatet stammer ifølge ham og andre kilder fra Adolf Hitler og var en beskrivelse av Holocaust.

Det står også på siden at Weise bruker på antidepressiva og går til psykolog.

- Jeg har også et par helt nye kutt på håndleddene, som kommer til å bli vakre arr en dag.

Vi har også funnet hans signatur i debattforumet på en av nettets største nazisider. En person som kaller seg Jeff Weise fra Red Lake laget tråden «indianske nasjonalister?». I sitt første innlegg sier Weise at han støtter tankegangen til menneskene bak siden.

- Til tross for at jeg er ung, vil jeg gjerne hjelpe. Har dere noen aldersgrense, spør personen som utgir seg for å være Weise under kallenavnet «Dødsengelen».

- Hitler fortjener respekt

Innlegget er postet ni minutter over midnatt 19. mars i fjor. 20 minutter seinere kommer første svar.

- Vi ønsker alle aldersgrupper og nasjonaliteter velkommen, uavhengig av din bakgrunn. Du er velkommen, Jeff. Hva bringer deg til dette diskusjonsforumet?

Tre kvarter seinere forklarer «Dødsengelen» hvorfor han sympatiserer med nazismen.

- Jeg kom over denne nettsida da jeg søkte informasjon om det tredje riket og nazisme. Jeg har alltid beundret Hitler for hans idealer og hans mot til å angripe større nasjoner. I tillegg misliker jeg kommunisme, skriver han.

- Da jeg vokste opp lærte jeg (som alle andre) at nazistene var (er) onde og at Hitler var en svært ond mann etc... Jeg trodde selvfølgelig ikke på det ett sekund. Da jeg begynte å lese om emnet, så jeg hvor falskt bilde som var malt av dem. De gjorde dette helt klart fordi de søkte forbedring.

- Det irriterer meg at noen er fordomsfulle mot folk som støtter det Hitler gjorde, uten at de vil høre hva du har å si. Dette blir enda sterkere når man har etnisk bakgrunn. Jeg hører også kommentarer som «han hadde syfilis, han var gal og det er årsaken til at han gjorde det han gjorde». Eller «han forgrep seg mot niesen sin». Det er tydelig at folk i dag prøver å ødelegge bildet av en mann som fortjener stor respent, står det i innlegget.

Mistenkt for trusler

Det tar noen dager før «Dødsengelen» er tilbake på forumet. I mellomtida har han fått støtte fra ytterligere en person, som skriver at dette er stedet for ham.

- Jeg håper du holder deg her, sammen med oss, skriver en person.

25. mars klokka 08.27 om formiddagen kommer svaret fra det som skal være Jeff Weise.

- Når jeg først går inn for noe, blir jeg helt til slutten.

Debattforumet har ikke mange aktive brukere, og det blir nesten helt stille i én måned. Så er Dødsengelen tilbake og forteller at han er mistenkt for å ha truet med å gå amok med skytevåpen på skolen.

- Jeg har fått skylda for en trussel mot skolen jeg går på, fordi noen har sagt de skal gå amok med skytevåpen der 20. april, som er Hitlers bursdag. Jeg får skylda bare fordi jeg er nasjonalsosialist, skriver han 19. april klokka 11.41.

- Vil ikke i fengsel

Det neste innlegget fra «Dødsengelen» er skrevet 26. mai klokka 2.27 om natta. Der forteller han litt mer om hvordan han tenker.

- Jeg prøver ikke å skjule hva jeg er. Men på grunn av framtoningen og størrelsen min, får jeg ikke like mye bråk som hvis jeg hadde virket svak. Jeg prøver å ikke opptre aggresivt. Jeg bruker makt hvis jeg må, men kommer ikke til å gå ut og lage et slagsmål. Jeg er i hovedsak defensiv. Jeg vil forsvare meg hvis noen prøver på noe, men bortsett fra det er jeg en fredfull person.

Her diskuterer han også trusselmistanken igjen.

- Ingenting skjedde, og jeg er ikke lenger mistenkt. Det er jeg glad for. Jeg synes ikke noe særlig om fengsel. Jeg har aldri vært der og har aldri tenkt meg dit.

I det siste innlegget, som er skrevet 20. juli klokka 16.17, tar han for seg forholdene ved skolen.

- Jeg skal prøve å rekruttere noen flere medlemmer når skolen begynner igjen. Akkurat nå vet jeg om to andre personer der som deler min tankegang, men de er ikke enige i alt jeg mener. Alle lærerne på skolen, bortsett fra den språklæreren i Ojibwe, er hvite. Men når jeg sier at blodet bør forbli rent, og at hvite kvinner og indianske menn ikke bør være sammen, kaller de meg rasist. Lærerne sier ikke åpent at raserenhet er feil. Men nå jeg sier det jeg mener, blir jeg alltid hysjet ned.

DØDSENGELEN? Slik presenterer det som skal være Jeff Weise seg på sin profilside på nettet. Ansiktet er manipulert med fugleøyne og en munn fra et skjelett.
SORG: Skoleelever trøster hverandre etter drapene.
ETTERFORSKER: Politiet prøver nå å finne motivet bak drapene.
RYKKET UT: Ni personer ble drept, og rundt 15 personer ble skadd i skytedramaet.