Dobbeltdrapet i Trondheim

Overlevende 18-åring:
- Han må ha vært syk

De var tre kompiser som satt og så musikkvideoer på tv og hadde det fint. Så kom en 18-åring med kniv og hammer.

FORLOT ÅSTEDET: Her går den drapstiltalte afghaneren rolig fra åstedet i Prinsens gate i Trondheim, hvor Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19) akkkurat hadde blitt slått og stukket med kniv og hammer i september i fjor. Foto: Politiet
FORLOT ÅSTEDET: Her går den drapstiltalte afghaneren rolig fra åstedet i Prinsens gate i Trondheim, hvor Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19) akkkurat hadde blitt slått og stukket med kniv og hammer i september i fjor. Foto: PolitietVis mer

Andre dag er i gang i forbindelse med dobbeltdrap-rettsaken som går i Sør-Trøndelag tingrett denne uka. Her vitner Bente Amdam Pedersen, som er husvert for 18-åringen som overlevde angrepet i den lille leiligheten i Prinsens gate i september i fjor.

18-åringens nye familie

VITNET I DAG: Bente Amdam Pedersen er husvert for 18-åringen som overlevde angrepet i Prinsens gate i september i fjor. Hun vitnet i retten i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VITNET I DAG: Bente Amdam Pedersen er husvert for 18-åringen som overlevde angrepet i Prinsens gate i september i fjor. Hun vitnet i retten i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Amdam forteller at 18-åringen som overlevde dobbeltdrapet for et halvt år siden har bodd hos familien siden januar 2017. Han er blitt en kjær del av familien på Byåsen i Trondheim. Familien og 18-åringen har mye kontakt. Så også den 17. september i fjor.

- Han spiser ofte middag med oss, men den dagen var han blid og fornøyd og skulle til Nasrat, forteller Pedersen.

Noen timer etter ringte telefonen igjen. Da var 18-åringen på tråden.

- Han sier at han er slått i hode med hammer og at han blødde mye. Vi måtte komme og hente ham, forteller vertsmora, som sammen med ektemannen «plukket med oss håndduk og plaster» og dro ned.

Redd, urolig og lei seg

VANSKELIG: Å miste sine to beste venner, Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19), har vært utrolig tøft for 18-åringen på bildet, som overlevde angrepet i Prinsens gate i Trondheim i september i fjor. Her med bistandsadvokat Sigrun Dybvad. 18-åringen har samtykket til bilde, men ønsker ikke navnet sitt i avisa. Foto: Hans Arne Vedlog
VANSKELIG: Å miste sine to beste venner, Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19), har vært utrolig tøft for 18-åringen på bildet, som overlevde angrepet i Prinsens gate i Trondheim i september i fjor. Her med bistandsadvokat Sigrun Dybvad. 18-åringen har samtykket til bilde, men ønsker ikke navnet sitt i avisa. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

De ble stoppet av politiet, og de måtte vente ved et hjørne. Foran dem var ambulanser og politi.

- Rundt 18.15 ringer han og sier at alt er bra med ham, og at han er i ambulanse. Men han lurer fælt hvordan det har gått med Reza og Nasrat. Så tar noen telefonen og sier han ikke får snakke i telefon. Så blir det brutt og ingen svarer lenger, forteller vertsmora.

Ekteparet skjønner at det var lite de kunne gjøre, og drar hjem. De forsøker å finne ut hva som hadde skjedd, men lever i uvisse.

De ser nyhetene på tv. Så ringer politiet og vil ha telefonavhør.

- Når jeg er ferdig å snakke, ringer legen fra sykehuset og sier han er redd, urolig og lei seg. De spør om vi kan komme og kjører inn. Vi får ikke komme inn, men han ser heldigvis at vi var der siden døra til rommet står åpen, forteller Amdam Pedersen.

Hvor er Reza og Nasrat?

Rundt klokka 01 får ekteparet komme inn til sin skadde vertssønn.

- Da hadde vi hørt på radio at det var to døde, så vi visste at det var dem. At Reza og Nasrat var døde, sier moren.

Aktor lurer på hvordan 18-åringen fikk vite om at hans to beste venner var drept.

- Det var det første han spurte om da jeg om inn, og da måtte jeg jo bare si at ja... Han gråt og var veldig lei seg. Han sa at han som gjorde det måtte være syk, sier vertsmora.

- Klaget han noe over smerter sjøl? lurer aktor.

- Han sa han hadde vondt i hodet, men tror ikke han tenkte på det, forteller Amdam Pedersen.

Tøft etter drap

Hun forteller videre i retten at livet til tider har vært utfordrende for 18-åringen etter dobbeltdrapene for et halvt år siden.

- Han klarer fortsatt ikke helt å gå på skole, men fra midt av januar og etter jul, så har han det bedre. Han jobber masse med at han skal ha det bra i dagliglivet. Han har begynt på kjøreskole og prøver å gjøre de bra tingene. Men å gå på skole og ut med venner, det er vanskelig, forteller vertsmora.