Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overlevende etter jordskjelv har sovet under åpen himmel

Søket etter overlevende etter jordskjelvet i Afghanistan og Pakistan fortsetter tirsdag. Tusenvis av de rammede har tilbrakt natten utendørs i temperaturer nær frysepunktet.

KAOS: Skadde etter jordskjelvet på vei fra et sykehus i Peshawar. Situasjonen er kaotisk etter jordskjelvet som rammet Afghanistan og Pakistan. Foto: NTB Scanpix
KAOS: Skadde etter jordskjelvet på vei fra et sykehus i Peshawar. Situasjonen er kaotisk etter jordskjelvet som rammet Afghanistan og Pakistan. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 275 personer omkom i jordskjelvet, de fleste av dem i Pakistan, og tallet er ventet å stige. De hardest rammede områdene er veiløse og avsidesliggende, og telefonforbindelsen er brutt.

- Redningsarbeidet pågår, og telt, tepper og sovematter blir delt ut, sier Latif ur Rehman i den pakistanske redningstjenesten i byen Peshawar.

Ifølge lokale medier har flere tusen tilbrakt natten utendørs i frykt for nye skjelv. I tillegg har flere fått hjemmene sine ødelagt.

Skjelvet ble målt til 7,5 og hadde sitt senter i Hindu Kush-fjellene i Badakhshan-provinsen nordøst i Afghanistan. Det var merkbart over et stort område, og i både Pakistans hovedstad Islamabad og Indias hovedstad New Delhi begynte bygninger å riste.

Trampet i hjel Blant de omkomne i jordskjelvet er tolv skolejenter som ble trampet i hjel da det brøt ut panikk under evakueringen av en skole i Taloqan i Takhar-provinsen i Afghanistan. 39 andre jenter ble skadd i kaoset som oppsto under jordskjelvet.

I Afghanistan bekreftet myndighetene mandag kveld at 63 har omkommet som følge av skjelvet. I Pakistan er det meldt om 214 omkomne og over 1.800 skadde i grenseområdene mot Afghanistan, etter at flere bygninger raste sammen under skjelvet.

Statsminister Nawaz Sharif har satt inn hæren i redningsarbeidet, først og fremst nord i landet.

- Vi greier ikke å komme i kontakt med folk i de avsidesliggende områdene fordi telefonlinjene er brutt. Tallet på omkomne kan derfor komme til å stige, sa polititalsmann Shah Jehan mandag.

Vanskelig tilgjengelig Afghanistankomiteen har flere kontorer i Badakhshan-provinsen, der jordskjelvet hadde sitt episenter.

- Antallet døde vil antakelig bli langt høyere enn rapportert foreløpig, sier den norske hjelpeorganisasjonens landdirektør Terje Watterdal til NTB på telefon fra Kabul.

Både geografien og opprørerne som kontrollerer deler av provinsen, gjør det vanskelig å nå ut til mange av landsbyene.

- Både topografien og sikkerhetssituasjonen gjør området vanskelig tilgjengelig, sier Watterdal, som ikke tror at skadeomfanget blir på samme nivå som under jordskjelvet i Kashmir i 2005, da over 70.000 mennesker omkom.

Det tror heller ikke den svenske seismologen Reynir Bödvarsson ved Uppsala universitetet.

- Sannsynligvis blir konsekvensene relativt små, ettersom episenteret ligger så dypt, sier han til nyhetsbyrået TT.

Alt ristet De kraftige rystelsene var merkbare over hele Nordvest-India, men ikke i Nepal lenger øst. Der omkom 9.000 mennesker, og 900.000 hjem ble ødelagt i et kraftig jordskjelv i april i år.

Den fjellrike regionen har høy seismisk aktivitet, og jordskjelv inntreffer jevnlig som følge av at det indiske subkontinentet presses inn i eller under den eurasiske landmassen. Slike tektoniske plateforskyvninger kan utløse enorme og ødeleggende jordskjelv.

Ifølge en oversikt på nettstedet earthquaketrack.com har det vært fem jordskjelv i Badakhshan-provinsen i Afghanistan den siste uka, elleve den siste måneden og 121 hittil i år.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!