Overlevende etter moskéangrepet i Quebec: - Det var planlagt. Han var rolig selv da han skjøt folk

Bodde like i nærheten av moskeen.

SIKTET: Alexandre Bissonnette er siktet for seks drap og fem drapsforsøk. Motivet er ennå ikke kjent, men han skal ha vært motstander av muslimske flyktninger. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
SIKTET: Alexandre Bissonnette er siktet for seks drap og fem drapsforsøk. Motivet er ennå ikke kjent, men han skal ha vært motstander av muslimske flyktninger. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble 27 år gamle Alexandre Bissonnette siktet for angrepet på moskéen i Quebec, der seks personer ble drept.

Så langt har ikke politiet sagt noe om hva de mener er 27-åringens motiv for angrepet, men det er noen omstendigheter som tilsier at Bissonnette hadde planlagt angrepet i lengre tid.

Bodde ved moskeen

Ifølge Reuters flyttet han inn i en leilighet like i nærheten av moskeen i sommer. Her skal han ha bodd sammen med sin tvillingbror.

Naboer forteller at det stort sett var stille fra leiligheten, men at de fra tid til annen kunne høre noen spille piano.

Venner og bekjente fra internett har uttalt at Bissonnette har gitt til kjenne innvandringsmotstand, spesielt mot muslimske flyktninger.

Ahmed Ech-Chahedy var tilstede under kveldsbønnen søndag, da gjerningsmannen slo til mot moskeen.

- Det var planlagt

Til Toronto Star forteller han at han stod 30 meter unna da det første skuddet ble løsnet.

Ech-Chahedy var i moskeen med sønnen og en av sønnens venner.

- Jeg tror det varte i fem eller seks minutter. Det var planlagt, for selv da han skjøt folk så var han rolig, forteller Ech-Chahedy, som klarte å rømme og søkte tilflukt i en restaurant like i nærheten.

Visepresidenten ved moskeen, Mohamed Labidi, sier at en av moskegjengerne hevder å ha truffet på Bissonnette på utsiden av moskeen kun noen dager før angrepet.

Vedkommende skal ha fortalt at personen skal ha bedt ham om penger.

- Det var to eller tre dager før angrepet. Han var foran moskeen og ba om penger, sier Labidi, som håper at overvåkningskameraene på utsiden av bygget kan bekrefter historien.

- Trodde ikke han var voldelig

Den kanadiske avisa Globe and Mail skriver at Bissonnette ikke skal ha gitt uttrykk for ekstreme politiske meninger før etter at Marine Le Pen besøkte Quebec i mars i fjor.

Besøket skal ha inspirert Bissonnette til å ta til orde på nettet.

- Jeg avskrev ham som en xenofob. Jeg trodde egentlig ikke han var totalt rasistisk heller, men han var oppslukt av en nasjonalistisk bevegelse som er på grensa til rasistisk. Jeg så aldri for meg at han kunne være voldelig, sier Vincent Boissoneault, som kjente Bissonnette fra barndommen og var venner med ham på Facebook.

Bissonnette studerte statsvitenskap og det skal være velkjent at han har inntatt standpunkter på ytterste høyre fløy.

- Det er med sorg og sinne vi får vite at terroristen er Alexandre Bissonnette. Uheldigvis er han kjent for mange aktivister for å ha tatt nasjonalistiske, anti-feministiske og pro-Le Pen-standpunkt på Laval University og i sosiale medier, skriver tjenestemannen Francois Dechamps på en Facebook-gruppe som jobber for flyktninger, ifølge nyhetsbyrået AP.

Bissonnette skal også ha vært en ivrig forsvarer av USAs nylig tiltrådte president Donald Trump.

Ikke rulleblad

Bissonnette skal ikke ha rulleblad. Han studerte statsvitenskap ved Laval University, samme sted som et av ofrene, 60 år gamle Khaled Belkacemi, jobbet som professor.

Mandag ble han varetektsfengslet. Neste gang han må møte for retten er 21.januar.

Det var i 20-tiden søndag lokal tid en bevæpnet mann stormet inn i moskeen, der menn var samlet til bønn i første etasje - kvinner og barn i etasjen over.

Mer enn 50 personer var tilstede på moskeen Quebec Islamic Cultural Center da angrepet fant sted. I tillegg til de seks som døde er ytterligere fem alvorlig skadd og 12 personer fikk mindre skader.