Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overlevende fra Holocoust skremt over Trumps Amerika: - Føles som Tyskland før nazistene tok over

Stephen B. Jacobs kommer med en advarsel fra fortiden til dagens Amerika.

OVERLEVDE HOLOCAUST: Stephen B. Jacobs er bekymret for hvordan det amerikanske samfunnet utvikler seg.
OVERLEVDE HOLOCAUST: Stephen B. Jacobs er bekymret for hvordan det amerikanske samfunnet utvikler seg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

79-åringen er blant de yngste Holocaust-overlevende som fremdeles er i live. Han ble født seks år etter Hitler kom til makten i Tyskland. Likevel husker han godt livet i konsentrasjonsleiren Buchenwald.

I et intervju med Newsweek forteller han at han er bekymret for det som nå skjer i USA. Han kom til landet noen år etter han ble frigjort fra Buchenwald 11. april 1945.

- Ting som ikke kunne bli sagt for tre, fire og fem år siden, som ikke kunne bli sagt i offentligheten, er nå en vanlig del av diskusjonen. Det er fullstendig uakseptabelt, sier han til bladet.

Han ser tilbake på de siste årene, og mener USA ikke har endret seg så mye som han og mange andre en gang trodde.

- Vi trodde landet vårt hadde endret seg. Det har det ikke. Vi handlet ut fra en misoppfatning. «Herregud, vi valgte en svart president i USA! Se hvor langt vi har kommet!», sa vi. Det har vi ikke, sier han til magasinet.

Han forteller om Trump, og at han ser en såkalt «enabler», en igangsetter, i den amerikanske presidenten. Han kjenner Trump personlig gjennom å være involvert i eiendomsmarkedet i New York.

EN NY ÆRA UNDER TRUMP: - Ting som ikke kunne bli sagt for tre, fire og fem år siden, som ikke kunne bli sagt i offentligheten, er nå en vanlig del av diskusjonen. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Stephen B. Jacobs. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
EN NY ÆRA UNDER TRUMP: - Ting som ikke kunne bli sagt for tre, fire og fem år siden, som ikke kunne bli sagt i offentligheten, er nå en vanlig del av diskusjonen. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Stephen B. Jacobs. Foto: REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

- Trump har ingen ideer. Han er en syk, veldig forstyrret person. Jeg kan ikke si at Trump er en fascist, for da må man vite hva fascisme er. Og jeg tror ikke han har den mentale evnen til å i det hele tatt forstå det, sier han til Newsweek.

Jacobs selv ble født i Łódź i Polen i 1939. Faren var fysiker, og familien flyttet til Piotrków, like ved Warsawa, like etter nazistene invaderte Polen i september året Jacobs ble født. Byen skulle bli nazistenes første ghetto.

SKREMT: Stephen B. Jacobs kaller Trump for en veldig forstyrret person. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
SKREMT: Stephen B. Jacobs kaller Trump for en veldig forstyrret person. Foto: REUTERS/NTB Scanpix Vis mer
FORFERDELIG: Over 7000 skal ha mistet livet i Buchenwald, som ble frigjort av amerikanske tropper 11. april 1945. Foto: AP/NTB Scanpix
FORFERDELIG: Over 7000 skal ha mistet livet i Buchenwald, som ble frigjort av amerikanske tropper 11. april 1945. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Jacobs familie ble boende i Piotrków fram til de begynte å jobbe på fabrikk i 1942. I 1944 ble familien oppløst.

Kvinnene, som var moren, tantene og bestemoren, ble tatt med til en leir ved Ravensbrück. Mennene, altså ham, storebroren og faren, ble tatt til Buchenwald.

- I Buchenwald fikk du ikke spise hvis du ikke jobbet. Så jeg fikk et identitetskort som sa jeg var 16 år gammel. Jeg var fem, forteller han.

Over 50 år etter krigen, på 90-tallet, ble Jacobs, som er arkitekt, spurt om å lage et minnesmerke for ofrene på Buchenwald. Det sto ferdig i 2002. Jacobs nektet å ta imot betaling for arbeidet.

- For meg var det på et vis en mulighet for å få en avslutning på alt dette, sier han.

Han er trolig den eneste Holocaust-overlevende som har laget et minnesmerke. Selv om minnesmerker skal ære de som har mistet livet, vil han også advare hva framtida kan bringe hvis man glemmer lærdom fra fortiden.

Og det er dagens generasjon, som møter en økende ytre høyre-fløy, som må huske lærdommen, mener han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling