Overlevende hentes ut av ruinene

Fortvilte pårørende holdes tilbake av soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi kan ikke vente lenger. Fortell oss hva som skjer, ropte fortvilte familiemedlemmer utenfor Juyuan skole i byen Dujiangyan, der rundt 900 tenåringer skal være fanget i ruinene.

Hundrevis av pårørende er desperate etter å ha ventet utenfor skolen i den regnvåte natten, melder AP. Flere av de fremmøtte har gitt opp håpet om å se noen av sine kjære igjen.

- Barnet mitt er død. Død!, roper en av de fortvilte kvinnene på stedet.

- Det er ikke noe håp for dem, sier Lu Zhiqing (58), mens hun ser uniformert redningspersonell jobbe seg gjennom ruinene til det som en gang var en skole.

- Ingen kan fortsatt være i live der inne, sier hun til New York Times.

Soldater sørger for å holde folkemengden unna selve ruinene. Ingenting er igjen av skolebygninger. Så langt skal rundt 60 døde være hentet ut av ruinene, men rundt 900 personer skal ha holdt til i den fire etasjer høye skolen da jordskjelvet brøt ut.

Får ikke hjelp

Et annet sted i byen står en kvinne på gaten og gråter. Wang Xiaoni hevder å ha spurt de lokale myndighetene om hjelp ti ganger - men ingen har kommet henne til unnsetning. I ruinene av leilighetskomplekst 26-åringen bodde i er fremdeles hennes fem måneder gamle sønn og moren (56) fanget.

Overlevende hentes ut av ruinene

- Jeg var utenfor da jordskjelvet kom, men løp tilbake selv om bakken fremdeles ristet, sier hun til CNN.

Et annet sted bærer en ung mann og hans søster det de har igjen av eiendeler.

- Alt som var i leiligheten ble ødelagt, sier mannen Ji Yongtao (27), og peker mot leiligheten i annen etasje.

- Vi må finne et sted å bo. Vi går ikke tilbake dit, sier han.

De var blant de mange kineserne som sov ute på gatene i natt.

- Vi tok bare med oss klærne vi hadde på oss, sier H Huojin (38), som sov på gaten sammen med sin seks år gamle sønn.

- Vi tør ikke være i våre hjem. Vi vender ikke hjem før vi blir fortalt at det er trygt.

Et eldre par er bekymret for sønnen dro hjemmefra like før jordskjelvet brøt ut.

- Vi har fremdeles ikke hørt fra ham, sier moren Yang Limei (58). Vi har prøvd å ringe ham, men vi kommer ikke gjennom. Og vi kan ikke engang sitte hjemme og vente på ham, sier ektemannen Chui Xiancho (63).

Nærmer seg episentret

- Mange folk er fremdeles fanget i ruinene. Å redde liv og eiendeler har topp prioritet, sier statsminister Wen Jiabao til nyhetsbyrået Xinhua, ifølge BBC.

Tirsdag beordret han at veiene inn til jordskjelvets episenter  i Wenchuan måtte åpnes, og rundt 1300 hjelpearbeidere er nå på vei til området, ifølge CNN.

- Sperret veier, ødelagte kommunikasjonslinjer og vedvarende regn har skapt problemer for redningsarbeidet, sier statsministeren.

Tidligere i dag meldte myndighetene at rundt 12 000 personer så langt har omkommet i jordskjelvet. Hittil er de fleste som er bekreftet omkommet funnet i provinsen Sichuan, men dødstallene er forventet å stige ettersom redningsarbeiderne når inn til episentret.

Lokale radiostasjoner melder at en tredjedel av bygningen i byen er ødelagt, mens en tredjedel også er ødelagt, skriver CNN.

<B>ER DESPERATE</B>: Så langt er 60 omkomne hentet ut av den kollapsede skolen.