HERJINGER: En vingård brenner ned. Brannen som herjer i California har ødelagt dusinvis av hjem i Thousand Oaks. Foto: NTB Scanpix
HERJINGER: En vingård brenner ned. Brannen som herjer i California har ødelagt dusinvis av hjem i Thousand Oaks. Foto: NTB ScanpixVis mer

Overlevende kritiserer redningsarbeidet i California: - Det er en grunn til at de er døde

Overlevende kritiserer Butte fylke for ikke å ha advart befolkningen om dødsbrannen.

Natt til torsdag ble 56 mennesker bekreftet omkommet i Californias dødeligste brann i historien. Samtidig leter redningsarbeidere etter 130 personer som er meldt savnet.

Overlevende, som slapp unna flammene, stiller nå spørsmål ved redningsarbeidet som er blitt gjort etter at gressbrannen nord i California brøt ut.

De stiller spørsmål ved hvorfor ledelsen i Butte fylke ikke har gjort mer for å advare beboere i Paradise og beboere i fjellområdene nord for Sacramento, ifølge NBC News.

Evakueringen av beboere i de utsatte områdene beskrives også som kaotisk og det stilles nå spørsmål ved hvorfor man ikke har klart å redde flere.

- De har definitivt ikke gjort nok, sier Christina Taft, som ikke har sett sin 67 år gamle mor siden brannen brøt ut.

- Hun ventet ikke at det skulle bli så ille. Hun ventet at noen kom til å ringe for å advare om skogbrannen skulle bli verre, men ingen ringte, sier Taft til NBC.

Taft beskriver de lokale myndighetene som uaktsomme i håndteringen av brannen.

- Det er en grunn til at alle disse menneskene er døde, sier hun.

Sheriffen i Butte fylke sier at det er blitt varslet om brannfaren til innbyggerne. Ifølge sheriffen er det blitt sendt ut 5 227 e-poster, ringt 25 643 telefoner og sendt 5 445 tekstmeldinger.

- Jeg skulle ønske vi hadde hatt mulighet til å advare ytterligere, men vi gjorde dessverre ikke det, uttaler sheriff Kory Horea.

Leter etter levninger

Ifølge AP er 56 personer bekreftet omkommet i den dødeligste brannen i Californias historie. Delstaten har bedt om bistand fra nasjonalgarden for å lete etter levninger.

Ytterligere seks personer ble tirsdag bekreftet omkommet etter skog- og gressbrannen nord i California, opplyste sheriff Kory Honea i Butte fylke på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Fire av ofrene er identifisert, og navnene på tre av dem er offentliggjort.

Honea sa fylket har bedt om 100 ekstra soldater fra nasjonalgarden for å bistå i søket etter menneskelige levninger i de nedbrente ruinene.

To personer ble funnet døde etter en brann ved Los Angeles sør i delstaten i helgen. Dermed har 50 personer omkommet i branner i California.

Seks arrestert for plyndring

Seks personer ble tirsdag arrestert, mistenkt for plyndring av forlatte hjem.

Sheriffen sa at de har fått meldinger om 18 hendelser som mistenkes å være plyndring nord i delstaten.

Fire av de seks ble arrestert i et område som er underlagt en evakueringsordre, mens de to andre ble pågrepet ved en bobil, som ble meldt stjålet.

Brannårsak

Energiselskapet Pacific Gas and Electric Company (PG & E) og morselskapet PG & E Corporation har blitt saksøkt av advokater som representerer en rekke brannofre. De mener manglende vedlikehold av strømlinjene er årsaken til brannen.

Brannårsaken er fortsatt under etterforskning, opplyste Honea på pressekonferansen.

Delstatens brannetat opplyste på samme pressekonferanse tirsdag kveld at flammene har spredt seg over 526 kvadratkilometer. Det er et område rundt halvannen gang så stort som Mjøsa. Brannen nord i California har fått navnet Camp Fire, og 5.600 personer ansatt i nødetatene forsøker å slukke brannen. Så langt har den ødelagt 8.800 bygninger og installasjoner.

Ifølge offentlige estimater vil ikke brannen være slukket før i slutten av november.