Overlevende ladet opp med de grusomme detaljene

Lydloggen ble sterk for Stian Petter Løken, som greide å gjemme seg i skogen 22. juli.

FORBEREDT:  Stian Petter Løken ladet opp til rettssaken med å lese seg gjennom tiltalen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
FORBEREDT: Stian Petter Løken ladet opp til rettssaken med å lese seg gjennom tiltalen. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lydloggen med kvinnen som ringte politiet fra Utøya ble en sterk opplevelse for Stian Petter Løken under første dag av rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Han sto rett på utsiden av døra for kvinnen da hun ringte, men fikk ikke med seg telefonsamtalen i kaoset da folk rømte fra hovedhuset på Utøya 22. april.

Selv ble han ikke truffet av terroristens kuler, men har flere venner som er døde.

- Det verste er alle de som ikke er her i dag, sier Løken til Dagbladet.

Han satt sammen med flere andre overlevende ofre i nabosalen til der tiltalte var. Han fullførte hele dagen på tilhørebenken. Noen av de andre greide ikke alt de så og hørte, og måtte forlate salen.

- Nødvendig 21-åringen fra Lørenskog, som har greid å gjenoppta studiene i statsvitenskap, er likevel på en måte glad for at rettssaken er i gang.

- Det er nødvendig for å komme videre, sier han.

Han tenker på 22. juli-marerittet hver eneste dag. Det har blitt mange søvnløse netter. Han håper han får sove før dag to i retten

Ladet opp med grusomheter Han har ladet opp på sitt spesielle vis. Han har lest og truet seg gjennom alle de grusomme detaljene i tiltalebeslutningen for å være forberedt på akkurat det til åpningsdagen.

- Det ble veldig sterkt å høre opptaket av denne telefonen til politiet likevel, når jeg vet at jeg sto like ved akkurat da.

Han er ikke overrasket over opptredenen til Anders Behring Breivik i retten.

- Han oppførte seg slik jeg hadde forventet etter det han har vist de siste månedene - helt uten empati. At det bare var sin egen film han gråt av, er vel en del av spillet, sier Stian Petter Løken.