TENKTE DET VAR OVERDRIVELSER: I et intervju med tyske Der Spigel forteller statsminister Jens Stoltenberg åpenhjertlig om de kaotiske timene etter at bomba gikk av i Regjeringskvartalet, og hva som skjedde i tiden da terroren på Utøya ble kjent. Han forteller at han ikke forsto hva som skjedde før han så kolleger med blod på klærne og forbindinger i ansiktet. Foto: SMK

Foto: Statsministerens kontor
TENKTE DET VAR OVERDRIVELSER: I et intervju med tyske Der Spigel forteller statsminister Jens Stoltenberg åpenhjertlig om de kaotiske timene etter at bomba gikk av i Regjeringskvartalet, og hva som skjedde i tiden da terroren på Utøya ble kjent. Han forteller at han ikke forsto hva som skjedde før han så kolleger med blod på klærne og forbindinger i ansiktet. Foto: SMK Foto: Statsministerens kontorVis mer

Overlevende ringte Jens

- Jeg kan uttale navnet hans: Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg gir et stort intervju med nyhetsmagasinet Der Spiegel. I intervjuet forteller statsministeren om den første natta etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya.
- De første overslagene fra politiet gikk ut på at 10 var drept på Utøya. Men så ringte overlevende meg etter at de var blitt reddet og sa at det aldri i livet kunne være snakk om så få.

Stoltenberg gikk tidlig i seng, fordi han regnet med at neste dag ville kreve alle krefter. 

Han telefonerte, da det tikket inn sms fra en politisjef som opplyste ham om at antallet offer lå rundt 80. 

- «Skrekkelig», skrev jeg tilbake. Det var ikke lenger mulig å tenke på søvn. Det var en kjempediger følelse av sorg og samtidig følelsen av at dette ikke kunne skje i virkeligheten, sier han til Der Spiegel.

Levde i håpet
Han karakteriserer neste dags møte med de dreptes familier på hotellet på Sundvolden som - for ham personlig - den tida hvor sorgen var størst.

- Du må forestille deg, det var akkurat blitt lest opp ei liste med navnene på alle som var reddet og som var på sjukehus. Klokka var allerede blitt to på ettermiddagen og den som da ikke hadde hørt navnet på dattera si, sønnen sin, måtte gå ut fra at overlevelsessjansen var praktisk talt null. Likevel levde familiene i et underlig håp.

Jens Stoltenberg forteller at han gikk fra bord til bord, fra familie til familie og tilbrakte et kvarters tid med hver. 

Han henstilte til dem om at de måtte bevare de gode minnene om barna sine slik at de for evig kan leve videre i hjertene våre.

- Det sjokkerende var at vi befant oss i denne hotellrestauranten og ett bord videre satt det en familie og ved det neste bordet den neste.  Etter 15 minutter med den ene familien, gikk jeg to-tre skritt videre og hørte de samme fortvilte historiene.  En tredje, en fjerde.

Begynte å gråte  I intervjuet med Der Spiegel slår Stoltenberg fast at han ikke grep til tårene under møtet med de etterlatte, men at de først kom da han fikk se oppslaget på førstesida i en avis:  «I dag er vi alle AUF-ere». 

- Da måtte jeg plutselig grine, dette hadde gitt meg en anelse av hvor uventet menneskene opptrer i ekstreme situasjoner, sier statsministeren til Der Spiegel.

Ville bombe Stoltenberg? - Har du spurt deg om hvorfor gjerningsmannen ikke angrep deg personlig?

- Det har jeg tenkt over. Og jeg kan ikke utelukke at eksplosjonen i Oslo hadde med meg å gjøre. Ett av ofrene var en nær kvinnelig medarbeider fra mitt kontor.

- Hater du Breivik?

- Nei. Jeg benytter ikke slike ord, sier han til nyhetsmagasinet.

Unngår navnet hans - Men navnet hans tar du ikke i din munn?

- Det er ikke noe prinsipp, ingen beslutning om å aldri bruke navnet hans. Jeg kan uttale navnet hans: Anders Behring Breivik, svarer Stoltenberg på Der Spiegels spørsmål og forklarer:

- Jeg unngår å bruke navnet. Jeg liker ikke at han får for mye oppmerksomhet. For motivet hans var jo nettopp dette: Å få oppmerksomhet.  Derfor konsentrerer jeg meg om ofrene hans, om alle de som mistet sine elskede, og de som overlevde og har gjennomgått grusomme ting.

 
I intervjuet gjentar statsministeren også hva som skjedde rett etter at bomba gikk av i Oslo sentrum klokka 15.25.22 fredag 22. juli. Medarbeidere løp nedover trappene i regjeringsblokka umiddelbart etter attentatet - og «rapporterte» til sjefen over mobiltelefon om hvilke ødeleggelser de observerte.

INTERVJUET: Statsminister Jens Stoltenberg snakker åpenthjertlig i den tyske avisa Der Spiegel om terrordøgnet 22. juli. Faksimile: Der Spiegel
INTERVJUET: Statsminister Jens Stoltenberg snakker åpenthjertlig i den tyske avisa Der Spiegel om terrordøgnet 22. juli. Faksimile: Der Spiegel Vis mer

- Men omfanget forsto jeg først da de kom til meg med blod på klærne og forbindinger i ansiktene, sier Stoltenberg til Der Spiegel.  

- Sikkerhetsfolkene presset meg til å bli med ned i et spesielt sikret rom her i statsministervillaen, sier statsministeren i det fire sider lange intervjuet. 

Skrev på tale til Utøya - Som om det akkurat var brutt ut krig?

- Ja, noe lignende. De mente at under en slik begivenhet ville det ikke bare handle om ett angrep. Jeg tenkte bare at «de overdriver».  Men da jeg satt i dette kjellerrommet mottok vi hurtig meldinga om angrepet på ungdomsleiren.

Statsministeren forteller at han egentlig skulle befunnet seg på kontoret da bomba smalt.  

I stedet hadde han bestemt seg for å bli hjemme, og arbeide på en tale som han den påfølgende dag skulle holde for AUF-deltakerne på Utøya. 

  Vil ikke forby
 Når reporterne fra Spiegel kommer inn på den norske integrasjonsdebatten, understreker Stoltenberg at han fullt ut godtar at det finnes partier som har mindre liberale holdninger til innvandring. 

Han vil ikke lovregulere grensene for hvor langt motstandere av innvandring kan gå.

- Jeg har muligheten til å argumentere mot slike meninger — men ingen rett til å ignorere eller sågar forby dem.

Mer populær enn kongen Hvor lenge han kommer til å være mer populær enn selve kongen?  Statsministeren svarer at han for tida steller med et statsbudsjett som «etter norske forhold er svært lavt». 

- Det er min oppgave som statsminister å konfrontere borgerne med upopulære beslutninger. Så kongen kommer snart til å nå meg igjen, sier Jens Stoltenberg til Spiegel. 

KRISEMØTE: 23. juli ble det avholt krisestatsråd på Slottet med Regjeringen, PST-sjefen, og politisjefen. Foto: Statsministerens kontor
KRISEMØTE: 23. juli ble det avholt krisestatsråd på Slottet med Regjeringen, PST-sjefen, og politisjefen. Foto: Statsministerens kontor Vis mer