Overlevende svømte i røff sjø i timevis

Etter å ha plassert kameraten på holme. - En skikkelig tøffing, han har gjort en kjempejobb, sier politiet.

FORKOMMEN: Den overlevende dansken som ble hensatt på Sandøya mens kameraten svømte etter hjelp, ble hentet med båt og ankom letemannskapenes base på Farestad på Skjernøy i 00.45-tida i natt. Han ble lagt på ei båre og fraktet i ambulanse til Sørlandet sykehus i Kristiansand sammen med vennen, som var med i båten og pekte ut funnstedet. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN/LINDESNES AVIS
FORKOMMEN: Den overlevende dansken som ble hensatt på Sandøya mens kameraten svømte etter hjelp, ble hentet med båt og ankom letemannskapenes base på Farestad på Skjernøy i 00.45-tida i natt. Han ble lagt på ei båre og fraktet i ambulanse til Sørlandet sykehus i Kristiansand sammen med vennen, som var med i båten og pekte ut funnstedet. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN/LINDESNES AVISVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Fire personer er fortsatt ikke gjort rede for etter at ei jolle gikk ned ved Skjernøya utenfor Mandal i går.

I jolla var det til sammen seks personer, alle danske statsborgere. To antas omkommet, to skal angivelig sitte i live på en holme - mens ytterligere to er kommet til rette etter at den ene av dem fikk varslet politiet klokka 22.48 i går kveld.

Ti timer Det gikk rundt ti timer fra ulykken skjedde, til den ble varslet.

- Ulykken skjedde etter det vi forstår allerede i 12.30-tida i går, forteller operasjonsleder Hans Petter Osaland ved Agder politidistrikt til Dagbladet.

- Hvorfor tok det så lang tid før ulykken ble meldt?

- Fordi han som varslet oss, svømte i timevis for å komme i land på Strandøya - og det etter først å ha plassert den andre overlevende på Sandøya, forklarer Osaland.

Strandøya og Sandøya er to småøyer sør-sørvest for Mandal, i nærheten av Skjernøya. Bare Strandøya er bebodd, og det var i går dårlig vær med røff sjø i området.

- Han er en skikkelig tøffing, han har gjort en kjempejobb, slår operasjonslederen fast.

Ringte fra hytte Osaland forteller at dansken, etter å ha kommet i land på Strandøya, endelig fant en fungerende telefon i ei hytte og fikk ringt og meldt fra om ulykken.

Kameraten på Sandøya ble funnet av redningsmannskapene i 00.30-tida i natt, og brakt med båt til letemannskapenes base på Farestad på Skjernøya. Med i båten var også varsleren selv; han pekte ut funnstedet for mannskapene.

Etter å ha blitt brakt i land ble begge de forkomne mennene kjørt i ambulanse til Sørlandet sykehus i Kristiansand.

- De skal være i relativt god form etter forholdene, sier operasjonslederen.

Uten redningsvest Ulykken skal ha skjedd mellom Hellerøy og Maurholmen ved Sandøya.

HENTET MED BÅT: Mannen som varslet om ulykken, ble selv med i denne båten og pekte ut stedet hvor han hadde etterlatt kameraten. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN/LINDESNES AVIS
HENTET MED BÅT: Mannen som varslet om ulykken, ble selv med i denne båten og pekte ut stedet hvor han hadde etterlatt kameraten. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN/LINDESNES AVIS Vis mer

- Mannen som meldte fra, har opplyst at de la ut i ei 16 fots åpen jolle, med en 25 hestekrefters påhengsmotor. Hva som skjedde, er uklart, men båten skal ha blitt tatt av en brottsjø, opplyser Einar Knudsen, pressetalsmann ved Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge til Dagbladet.

Ingen av de seks skal ha brukt redningsvest.

Det er mannen som varslet politiet som er kilden for opplysningene om de fire som ikke er funnet, og søket pågår i natt for fullt, med et Sea King redningshelikopter, to redningsskøyter, tre-fire fartøyer med frivillige samt mannskaper på land. En luftambulanse står klar til å settes inn, ifølge Knudsen i HRS.

- I tillegg venter vi et dansk redningshelikopter fra Ålborg i Danmark og et Orion-fly fra Ørlandet hovedflystasjon, opplyser han.

Det blåser i 04-tida kraftig fra nordøst i leteområdet, og det regner.

- Alle småøyene i området er undersøkt, uten resultat, men når det lysner, vil vi ta dem for oss en gang til. Samtidig utvider vi søket mot vest og sørvest, ut i Skagerrak, forteller Einar Knudsen ved HRS.

Dagbladet følger saken.

STORSTILT LETEAKSJON: Flere helikoptre og redningsskøyter, samt et stort antall frivillige, deltar i leteaksjonen. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN/LINDESNES AVIS
STORSTILT LETEAKSJON: Flere helikoptre og redningsskøyter, samt et stort antall frivillige, deltar i leteaksjonen. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN/LINDESNES AVIS Vis mer