Overlevende vil spørre Breivik om hans tilregnelighet

- Breivik får mange spørsmål fra de overlevende, sier bistandsadvokatene.

HAR FORBEREDT SPØRSMÅL: Mette Yvonne Larsen har med flere spørsmål fra overlevende og pårørende. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HAR FORBEREDT SPØRSMÅL: Mette Yvonne Larsen har med flere spørsmål fra overlevende og pårørende. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kjernen i rettssaken som pågår i Oslo tingrett er hvorvidt massemorderen Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke. Spørsmålet engasjerer både Breivik selv og de pårørende og overlevende som følger saken, opplyser deres representanter til Dagbladet.

- Breivik er svært opptatt av dette, og vil ta opp dette i retten. Han kommer blant annet antagelig til å gå ut ifra det brevet han skrev til pressen der han påpeker flere feil i den første sakkyndige rapporten, sier en av hans fire forsvarere, Odd Ivar Grøn, til Dagbladet.

Breivik sendte for noen uker et brev til VG, Dagbladet og ABC Nyheter der han kom med skarp kritikk av den første sakkyndigrapporten, som erklærte ham utilregnelig.

To samtaler - Vi har snakket med Breivik både på fredag og i dag, utdyper forsvarer Geir Lippestad.

- Nå vil det bli nye oppfølgingsspørsmål om Utøya. Han har vært mer detaljert i sine forklaringer til politiet enn han har vært i retten, sier Lippestad - etter at Breiviks forklaring om Utøya-massakren i forrige uke sjokkerte tilhørerende.

- For øvrig har vi brukt helga til å lese dokumenter, forberede oss og hvile ut litt, sier forsvareren.

Viktig Breivik har i retten omtalt de to første sakkyndige som vurderte ham - Synne Sørheim og Torgeir Husby - som «Asbjørnsen og Moe». Han hevder, foreløpig uten å kunne dokumentere dette på noe vis, at de har servert løgner om ham.

- Dette er viktig for Breivik, sier Odd Ivar Grøn.

Også de pårørende og overlevende har flere spørsmål de vil ha tatt opp omkring Breiviks tilregnelighet, som de har levert inn til de tre koordinerende bistandsadvokatene.

Spør om tilregnelighet De tre vil søke å stille så mange som mulig av disse til den tiltalte.

- Det er en del spørsmål rundt tilregnelighet som har kommet fra de pårørende, sier koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

Hennes kollega Siv Hallgren utdyper:

- De har levert spørsmål både om hans tilregnelighet men også om det som skjedde på Utøya, sier Hallgren da Dagbladet møter henne utenfor Oslo tingrett.

- VIKTIG: Tilregnelighetsspørsmålet er viktig for Breivik, sier Odd Ivar Grøn, en av Breiviks forsvarere. Foto: Håkon Eikesdal
- VIKTIG: Tilregnelighetsspørsmålet er viktig for Breivik, sier Odd Ivar Grøn, en av Breiviks forsvarere. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer