Overlever han?

NEW YORK (Dagbladet): Amerikanerne må venne seg til å leve med verdens mektigste svingdørpasient de kommende fire årene. Hjerteproblemene til visepresident Dick Cheney (60) vil tvinge ham tilbake til operasjonsbordet om et halvt år, advarer legene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange stiller nå spørsmålet om Dick Cheneys helse er så dårlig at han ikke kan fullføre fire år som visepresident, og om hvordan George W. Bush vil klare seg hvis Cheneys hjerteproblemer tiltar.

Cheney ble i går utskrevet fra George Washington-universitetets sykehus etter å ha gjennomgått en såkalt angioplastikk, en utvidelse av tette blodårer til hjertet. Cheney hadde sitt første hjerteattakk som 37-åring, en svær bypassoperasjon i 1988 og sitt fjerde hjerteattakk i november i fjor, og alt tyder på at han vil få flere opphold på sykehus i årene som kommer. Så langt mener Cheney selv og hans hjertespesialister at visepresidenten kan fungere i jobben som visepresident uten problemer.

Uunnværlig

Dick Cheney er krumtappen i Bush-regjeringen, og for første gang i USAs historie er det visepresidenten som har mest makt i Det hvite hus.

Et sykehusopphold for en hvilken som helst annen visepresident hadde bare ført til skuldertrekk, mener amerikanske aviser, som spør om Cheney har for mye å gjøre.

Han ledet republikanernes motstand mot ny opptelling av stemmer i Florida etter valget i november i fjor. Han fikk i oppdrag å sette sammen regjeringen for Bush. Han er nøkkelmann i kampen for skattelette, som kongressen skal stemme over denne uka. Blant annet.

Cheney legger opp strategien for Bushs politikk.

I dag er han høyst sannsynlig tilbake på jobb, hvor skattelette er hovedsaken. Han skal i tillegg forsøke å finne fram til kompromisser om utdanning og energi med sentrumsdemokratene.

- Viktigste spilleren


- Å miste Cheney ville være som å miste den viktigste forsvarsspilleren på et basketball-lag. Bush er treneren, men Cheney er spilleren som avgjør kampen. Han er den alle vender seg mot for å sikre stabilitet, hente erfaring og vite hvordan man skal takle situasjoner, sier redaktøren Stuart Rothenberg i det uavhengige politiske magasinet The Rothenberg Political Report til USA Today.

Etter hjerteattakket i november sa legene at Cheney sannsynligvis ville trenge oppfølging innen kort tid. Undersøkelser av hjertepasienter med samme sykehistorie viser at de har 25 prosents risiko for å innlegges igjen innen et halvt år.

<B>I SVING IGJEN:</B> Tilsynelatende i god form og i godt humør forlot visepresident Dick Cheney i går sykehuset etter å ha fått reparert en blodåre til hjertet.