Krigen i Ukraina

- Overlever ikke tap av Krim

Ukraina har gjort det klart at de vil ha tilbake Krim-halvøya, som ble okkupert i 2014. Vladimir Putin overlever neppe som leder dersom Russland mister Krim, mener forsker.

NEDERLAG: Nå blir spørsmålet hvor mange flere nederlag Russlands president Vladimir Putin kan håndtere, mener forsker. Foto: NTB / Valery SHARIFULIN / SPUTNIK / AFP
NEDERLAG: Nå blir spørsmålet hvor mange flere nederlag Russlands president Vladimir Putin kan håndtere, mener forsker. Foto: NTB / Valery SHARIFULIN / SPUTNIK / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha vært okkupert siden begynnelsen av mars klarte Ukraina nylig å gjenerobre den symboltunge byen Kherson.

Nå blir spørsmålet hvor mange flere nederlag Russlands president Vladimir Putin kan håndtere før han mister posisjonen som leder, mener forskningsleder Gudrun Persson ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige.

- Slapp unna

Ukraina har tidligere gjort det klart at de ikke vil gi fra seg landområder til Russland, og at de vil ha tilbake Krim-halvøya, som ble okkupert i 2014.

- Annekteringen av Krim var veldig populært i Russland, selv i kretser som var kritiske til Putin. Det var en aksept i det russiske samfunnet, men også i Vesten. Putin slapp unna med det. At han skulle overleve et tap av Krim politisk har jeg svært vanskelig å se, sier Persson til Dagens Nyheter.

Forskningslederen ser imidlertid bare én måte å avslutte krigen på - nemlig en endring i den russiske ledelsen og at Putin trer av.

- Når lederen i Kreml endrer etternavn, skjer det alltid en endring i den ene eller den andre retningen. Men vi vet ikke hvem som kommer istedenfor han. Hvis Putin er en Lenin, kan han bli en Stalin. Hvis Putin er en Stalin så vil det kanskje være en Khrusjtsjov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.