- Overlever maks en time - med redningsvest

Tryggest om natta, sier erfarne padlere i Femundsmarka.

EN SOLSKINNSDAG I JUNI:  Stein Johnsen (med ryggen til) og kameraten med fullastet kano over en stille sidefjord til Rogen for en måned siden. Svukua er det snøkledde fjellet i bakgrunnen til venstre. Foto: Espen Stengelsrud.
EN SOLSKINNSDAG I JUNI: Stein Johnsen (med ryggen til) og kameraten med fullastet kano over en stille sidefjord til Rogen for en måned siden. Svukua er det snøkledde fjellet i bakgrunnen til venstre. Foto: Espen Stengelsrud. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Obduksjonen av de to danske mennene og den seks år gamle gutten som ble funnet omkommet torsdag etter en kanoulykke i Femundsmarka, vil ikke være klar før om flere dager.

De tre ble funnet flytende med redningsvester, men både politiet i Jämtland og rutinerte friluftsfolk bekrefter at ingen overlever lenge når temperaturen i vannet er så vidt over 10 grader, slik den er i den store norsk-svenske innsjøen Rogen denne sommeren.

Det har vært fem grader i lufta og endel regn om kveldene og natt den siste uka.

- Den absolutt lengste overlevelsen jeg har hørt om i slik vanntemperatur, er en times tid. Og kroppens funksjoner avtar gradvis lenge før det, sier vakthavende Hans Engquist hos politiet i Jämtland til Dagbladet.

De to danske mennene var i alderen 40 til 45 år, og en av dem hadde padlet kano i den krevende sjøen to-tre ganger før, opplyser Engqvist.

Møtte dem tre dager før
Danskene leid kano 14. juli på svensk side og skulle levere den tilbake onsdag 22. juli. Det er bare enkelte punkter i området som har mobildekning.

- Vi har vært i kontakt med andre turfolk som møtte danskene søndag 19. juli. Da var alt i orden, sier vakthavende hos politiet på svensk side.

Resten av bagasjen fra åttedagersturen til gutten, hans far og den andre mannen ble funnet i vannet fredag. Politiet har foreløpig ikke fastslått årsaken til at kanoen veltet, eller når det skjedde.

Men turfolk i villmarksområdet mellom Hedmark, Sør-Trøndelag og Jämtland blir alltid advart om at vind og brottsjø kan komme som lyn fra klar himmel på den store innsjøen.

Det vet de to friluftskameratene Espen Stengelsrud (42) og Stein Johansen (42) fra Bærum.

De har padlet i Femundsmarka hver sommer de siste 16 årene, hvorav de siste seks årene i Rogen. De var på tur siste uke i juli, og leverte tilbake kajakken fra samme utleier der de tre danskene skulle returnere.

- Med vår bagasje til to mann ligger kanoen dypt nok i vannet, og det spesielle er at vind og bølger kommer brårere på jo finere været er. Det var ved en anledning nå sist at vi ikke var spesielt høye i hatten, sier Stengelsrud til Dagbladet.

Trøbbel etter 20 minutter
Han og kameraten har lært seg at du kan miste bevistheten etter 40 minutter i 10 graders vann. Allerede etter 20 minutter begynner du å få problemer med å kunne svømme.

- Vi vil på ingen måte skremme folk fra å oppsøke villmarksopplevelser som i Femundsmarka. Det gjelder å være best mulig forberedt, og være veldig nøye med å sjekke vind- og værvarsel før du legger utpå,  sier Stengelsrud.

Slik han har han har lest om ulykken, har danskene trolig campet nær fiskeplassene ved elva Røa på norsk side av grensen.

Tryggest om natta
Derfra er det tre timers padling til utleiestedet for kanoer på svensk side.

- Når du har kommet halvveis, er det en mulighet for å søke tilflukt på en odde hvis det blåser opp. Det er også det eneste punktet i innsjøen med mobildekning. Når du har passert der, er det bare en mulighet - å komme seg til land.

Både politiet og Stengelsrud opplyser at de fleste padler denne strekningen natta før de skal levere tilbake kanoen. 

Da er det mest stabile vindforhold, og dessuten er det lyst nok om sommeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer