Overleverer al Qaida-etterretning

Libya har overlevert etterretningsopplysninger om hundrevis av al-Qaida-medlemmer og andre militante islamister til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libya overleverer al Qaida-etterretningLibya har et omfattende etterretningsnettverk i mange land i Midtøsten og Afrika, og har over mange år hatt mulighet til å skaffe seg kunnskap om de islamistiske miljøene, skriver The Observer.

- Libyerne er veldig fokusert på ekstremisme. Vi håper vi kan samarbeide i kampen mot noen av ekstremistgruppene som truer all slags folk, sier en amerikansk etterretningsoffiser til nyhetsbyrået Reuters.

Utleveringen av etterretningsinformasjonen er del av Libyas avtale med USA og Storbritannia, hvor landet forplikter seg til å avslutte alle forsøk på å utvikle masseødeleggelsesvåpen. Til gjengjeld håper den libyske regjeringen at USAs sanksjoner mot landet vil bli hevet.

Hadde bevis

Fredag kunngjorde Storbritannias statsminister Tony Blair og den amerikanske presidenten George W. Bush at Libya vil oppgi sine programmer for utvikling av forbudte våpen og bevise at framtidig kjernefysisk forskning bare er for fredelige formål. Avtalen kom som følge av langvarige forhandlinger med USA og Storbritannia.

Libyas løfter om å oppgi sine ulovlige våpen ble fremtvunget av at USA og Storbritannia satt på konkrete bevis for at libyerne utviklet masseødeleggelsesvåpen, skriver avisa The Telegraph. De to landene skal ha fått bedre kort på hånden i samtalene med den libyske lederen Muammar Gaddafi etter at et libysk forsøk på å frakte ulovlige våpen ble avslørt og stanset.

Smir om sverdet

Den libyske statsministeren Shokri Ghanem sa søndag at beslutningen om å oppgi våpenprogrammene skyldtes et ønske om å styrke den økonomiske utviklingen i Libya.

- Vi smir våre sverd om til plogskjær. Dette er et skritt som burde tjene som eksempel for alle andre land, sier Ghanem.

Flere kommentatorer mener likevel at mer taktiske hensyn kan ha ligget bak Libyas snuoperasjon.

- Bakgrunnen for Gaddafis beslutning ser ut til å ha vært at den gamle terroristen tok en kikk på bildene av Saddam Hussein. Han fant raskt ut at han ikke ønsket å havne i det samme hullet, skriver britiske The Telegraph.

Konkurrenten The Independent har en annen tolkning av situasjonen, og skriver at Gaddafi allerede for flere år siden bestemte seg for at han ville få en slutt på isolasjonen av Libya og gjenopprette handelsforbindelsene med omverdenen.

- La oss feire at et land vi aldri invaderte, med en leder vi aldri klarte å drepe, har gitt avkall på våpen vi ikke visste at han hadde. Men la oss ikke late som dette er en god unnskyldning for å ha invadert et land som slett ikke hadde masseødeleggelsesvåpen, skriver avisa, med henvisning til krigen mot Irak.

Gaddafi får ros

En lang rekke land har rost Libya for å være villig til å kvitte seg med sine kjemiske og biologiske våpen, og til å stanse et program for utvikling av atomvåpen som allerede hadde kommet et godt stykke på vei.

Regjeringen i Iran, som USA og Israel beskylder for å utvikle atomvåpen, uttalte søndag at Libyas beslutning er positiv.

- Iran ønsker velkommen alle skritt i retning av å fjerne masseødeleggelsesvåpen, sier en talsmann for utenriksdepartementet i landet. Han legger imidlertid til at tiden nå er inne for at også Israel gir avkall på sine atomvåpen.

Krever granskning

Flere av de etterlatte etter bombeaksjonen mot et amerikansk fly over Lockerbie i Skottland i 1988 var misfornøyd med avtalen mellom Libya, USA og Storbritannia. Terroraksjonen ble trolig utført av en libysk agent, og på 15-årsdagen for bombeangrepet søndag krevde en talsmann for de etterlatte at den britiske regjeringen starter en ny gransking av angrepet. Kravet kommer til tross for at Libya har gått med på å betale 18 milliarder kroner i erstatning til ofrenes familier.

En representant for de libyske opposisjonelle som befinner seg i eksil i London, er også skuffet over avtalen, ifølge The Observer.

- Situasjonen er sjokkerende. Britene og amerikanerne var villige til å gå til krig for å fjerne regimet til Saddam Hussein. Men de er godt fornøyd med å tilpasse seg Gaddafi, som er like tyrannisk og undertrykkende, sier Ashur Shamis, grunnleggeren av Den nasjonale fronten for frigjøringen av Libya.

(NTB-AFP-Reuters)